16 de febrero de 2024. El mes passat de gener el projecte europeu EDUCAP, Multiplicant les capacitats educatives per a combatre la violència sexual contra xiquets i xiquetes, va celebrar el I Congrés EDUCAP "Lluitant contra l'abús sexual infantil des de les aules" després de dos anys d'activitats en les quals s'ha format a més de 400 professionals de l'educació per a previndre i detectar a les aules possibles casos d'abusos sexuals en la Comunitat Valenciana. Unes xifres que s'espera que augmenten fins als 1.800 professionals en els pròxims mesos a causa del mètode de formació de formadors que ha seguit aquest projecte d'innovació.
Aquest programa, impulsat per Save the Children, la Universitat de València, la Universitat de Barcelona i la Universidad Carlos III de Madrid, posa el focus en la capacitació a professorat que puga formar a altres docents i crear així una xarxa més àmplia de protecció a la infància.
Els resultats del projecte assenyalen que, després de la formació oferida, va augmentar en quasi un 80% l'autopercepció del professorat de tindre eines en prevenció, detecció i notificació de casos.
Un altre dels aspectes nous d'aquest projecte és la metodologia de "formació a formadors": els materials i el curs formatiu han sigut dissenyats perquè el professorat que rep aquesta formació siga capaç de formar a la resta de professionals de l'educació a l'interior dels seus centres, multiplicant així l'abast de la formació.
En total, el professorat beneficiari del projecte conta a les seues aules amb més de 35.000 xiquets i xiquetes de tota la Comunitat Valenciana, que ara estaran més protegits en el centre educatiu.
"La violència contra la infància és una cosa que com a societat no podem tolerar, i l'àmbit educatiu és un espai crucial per a detectar possibles casos. Per això, gràcies a aquest projecte ara milers de professors i professores de tota la Comunitat Valenciana estan més preparats per a poder previndre i actuar en els centres educatius davant qualsevol sospita d'un cas d'abús sexual que tinga com a víctima a un xiquet o una xiqueta" afirma Yohara Quílez Playán, tècnic d'Incidència Política i Social de Save the Children en la Comunitat Valenciana.
Durant aquests dos anys que ha durat el projecte també s'han editat i publicat una Guia en prevenció, detecció, actuació i acompanyament enfront casos d'abús sexual contra la infància per als centres educatius, així diferents materials de sensibilització per a la comunitat educativa (docents, directors/as d'escola, professionals de la psicologia i la pedagogia, orientadors/as), famílies i xiquets i xiquetes amb informació sobre el dret de la infància a ser protegida de la violència i amb informació clau per a previndre, identificar i actuar davant la violència sexual.
Tots aquests materials, juntament amb el llibre Lluitar contra l'abús sexual infantil des de les aules: un assumpte de drets humans que eixirà pròximament, han sigut publicats en format obert en la web del projecte.