(©Save the Children/Pablo Blázquez)
7 de març de 2022. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora cada 8 de març, Save the Children expressa la seua preocupació sobre la normalització de la violència de gènere i la repetició dels rols sexistes entre adolescents. A més, alerta que de les més de 22.430 víctimes de violència de gènere amb mesures de protecció i/o cautelars, registrades per l'Institut Nacional d'Estadística en la Comunitat Valenciana en els últims cinc anys, 526 eren menors de 18 anys.
Pel que fa només a les dades de 2020 (últim amb dades), 4.473 dones van ser víctimes de violència de gènere amb mesures de protecció i/o cautelars, de les quals 83 eren menors de 18 anys. La Comunitat Valenciana és la segona autonomia amb més xiquetes i adolescents víctimes, només per darrere d'Andalusia, amb 118 casos.
En l'informe No és amor, l'organització analitza les polítiques, estudis i dades existents a Espanya sobre violència de gènere entre adolescents. En ell, adverteix que la violència física no és sinó la punta de l'iceberg de la resta de violències que pateixen les xiquetes, les adolescents i les dones, que tenen com a base la desigualtat estructural que pateixen:
En aquest sentit, l'organització assenyala que les violències simbòliques i estructurals s'han traslladat també a l'àmbit digital. Així, les adolescents expressen un major assetjament sexual a través de les tecnologies, generant-se noves formes de violència que van més enllà del ciberassetjament o cibercontrol, com la cibermisoginia o ciberviolencia simbòlica. La cibermisoginia abastaria comentaris que busquen insultar a les dones com ara «les dones només serveixen per a...» i la ciberviolencia simbòlica seria l'objetivització sexual de les dones.
Es tracta d'uns estereotips i rols de gènere que els xiquets i xiquetes assumeixen des que tenen ús de raó. Elles per norma general posen l'amor en el centre i senten que han de ser protegides per ells, que moltes vegades confonen la protecció pel control", assegura Cintia Espada, responsable dels programes d'Acció Social en la Comunitat Valenciana.
Aquests models incrementen el risc de patir violència de gènere i d'assumir, de manera conscient o inconscient, que l'amor implica cert grau de sofriment. Amb la campanya #NoEsAmor, Save the Children pretén conscienciar als i les adolescents rebutjant una sèrie de mites respecte a l'amor i les relacions romàntiques, que en els últims temps s'han denominat com a «mite de l'amor romàntic», que legitimen unes certes formes i conductes violentes dins de l'àmbit de la parella. Un exemple d'això serien els mites de "els pols oposats s'atrauen" o el de la mitja taronja.
L'organització també considera preocupants les dades de l'últim Baròmetre Joventut i Gènere de la Fundació FAD, que assenyala que a Espanya 1 de cada 5 xics d'entre 15 i 29 anys considera que la violència de gènere no existeix, així com el coneixement real que es té de la violència de gènere entre adolescents.
"Aquesta violència continua en gran manera oculta i invisibilitzada en les dades, campanyes i activitats de sensibilització. A més, quan les adolescents pateixen violència de gènere troben barreres per a accedir a serveis d'atenció integral especialitzada, que tinguen en compte tant la perspectiva d'infància com la de gènere. Si bé hem avançat molt al llarg dels anys, veiem que encara queda molt per construir i és una tasca més complexa quan es creua la violència contra la infància i la de gènere", insisteix Espada.
"Sempre associava la violència de gènere com alguna cosa de molt adults, la típica mare amb fills, i no m'imaginava que es poguera donar també entre adolescents, en persones com jo", assegura Carla, qui va començar a patir-la quan tenia 13 anys.
Save the Children alerta que aquest tipus de violència és doblement greu perquè té el vessant de gènere i d'edat. Per això, urgeix a contribuir a l'apoderament de les xiquetes i a la formació a xiquets i xiquetes perquè, des d'edats primerenques, puguen entaular relacions positives, sanes, igualitàries i lliures de violència.
Desenvolupament de la Llei de Protecció de la Infància enfront de la violència
Save the Children demana que aquesta problemàtica s'aborde des de les actuals eines legals amb les quals es compta, tenint com a principal la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència, aprovada enguany.
"Aquesta llei, que ens ha situat al capdavant a escala mundial en legislació de protecció a la infància, no pot convertir-se en lletra morta. Necessitem de manera urgent l'elaboració de l'Estratègia d'Erradicació de Violència contra la Infància per a implementar-la, que puga dotar de mesures de prevenció, la detenció primerenca i l'atenció integral, així com una dotació pressupostària concorde a l'ambició d'aquesta", assegura Espada.
Entre les mesures clau dins d'aquesta Llei, Save the Children considera fonamentals per a la lluita contra la violència de gènere entre adolescents l'educació afectiu-sexual des d'edats primerenques l'ús segur i responsable dels entorns digitals, el desenvolupament de recursos d'atenció integral amb enfocament d'infància i adolescència i de gènere i les polítiques de salvaguarda i protocols de detecció i actuació en escoles amb perspectiva de gènere. També demana impulsar i reforçar els programes de reeducació per a adolescents agressors, establir mecanismes de denúncia segurs confidencials, desenvolupar registres per a la recopilació de dades específiques i, finalment, adaptar el sistema judicial a les necessitats de l'adolescència.
En l'àmbit autonòmic és necessari que es continue avançant en la implementació de les mesures recollides per l'Estratègia Valenciana d'Infància i Adolescència 2022-2026 i l'Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals 2021-2025, tenint en compte totes les novetats que conté la nova Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència perquè s'apliquen de manera efectiva.
De manera paral·lela a l'informe No és amor, Save the Children llança també una guia Coeducar en família per a ajudar mares i pares a educar en igualtat, així com un curs per a pares i mares. També ha posat en marxa una recollida de signatures per a exigir al Govern que s'invertisca en prevenció de la violència en l'adolescència.
Sobre Save the Children
Save the Children és l'organització independent líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per a assegurar que tots els xiquets i xiquetes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l'organització opera en més de 120 països.
A Espanya treballa en programes d'atenció als xiquets i xiquetes més vulnerables, centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. L'organització atén a més la infància migrant i està centrada a protegir els menors enfront de la violència. Save the Children vol que tots els xiquets i xiquetes, independentment de la seua condició o país d'origen, puguen gaudir plenament dels seus drets i aconseguir el màxim de les seues capacitats.
Per a més informació:
Miguel Borque Giraldos - 681 35 17 91 / 96 395 09 31
Comunicació Comunitat Valenciana