“VIDES QUE PODRIEN HAVER ESTAT”, UNA INICIATIVA LITERÀRIA PER RECORDAR LES VÍCTIMES INFANTILS DE LA GUERRA A GAZA

  • Save the Children publicarà cada setmana un microrelat basat en històries reals de nens i nenes que no han pogut créixer. Rosa Montero i Ángeles Caso, entre les escriptores participants. 

13 de desembre de 2023 - Sham, Mian i Ahmed, són tres noms trets a l'atzar d'aquesta muntanya de morts que s'han acumulat a Gaza. Tres vides que podrien haver estat i que ja mai seran.

Com ells hi ha més de 7.000 noms enterrats i d’altres centenars que esperen ser nomenats sota els enderrocs. Gairebé la meitat de les víctimes de la guerra a Gaza són nadons, infants o adolescents: en mor un cada 10 minuts. Per això, des de Save the Children llancem la campanya #VidesQuePodrienHaverEstat #VidasQuePodríanHaberSido, amb l'ajuda de veus de les lletres i la crònica, i l'impuls del també escriptor Borja Monreal. Una iniciativa que busca posar un rostre, imaginat, però realista, a tots aquests nens i nenes que han mort sota les bombes de l'exèrcit israelià a Gaza.

Rosa Montero serà l'autora que doni el tret de sortida a la sèrie, per la qual s'han rebut també textos de les escriptores espanyoles Ángeles Caso o Aroa Moreno, del poeta Luis García Montero, les xilenes Lina Meruane i Piula Fangs o els periodistes Nuria Tenacitat i Argemino Fang. Les col·laboracions continuaran obertes fins a l'alto el foc permanent.
Els relats s’aniran afegint a un espai online i es compartiran setmanalment a través de les xarxes socials. El web està obert a incorporar també històries relacionades amb víctimes a Cisjordània i Israel.  

#VidesQuePodrienHaverEstat #VidasQuePodríanHaberSido és un intent perquè la literatura cobreixi els buits que el periodisme està deixant i ens acosti el dolor -i l'esperança- d'una infància a la qual hem obligat a deixar de ser-ho. I que d'aquesta connexió amb el dolor aliè, sorgeixi una resposta unànime per acabar amb aquesta tragèdia. Una forma més de demanar la fi de la guerra.

“L'escenari de desolació és tal a Gaza que les agències humanitàries no tenim capacitat real d'alleujar el dolor ni de salvar vides. Però no ens rendim; continuarem clamant per un alto el foc immediat i intentant, amb iniciatives com aquesta, que continuïn vives les veus infantils que ja no escoltarem”, clama Andrés Conde, director de Save the Children. “Els nostres equips ens parlen de cucs que s'extreuen de les ferides i d'infants sotmesos a amputacions sense anestèsia. La infància a Gaza està suportant i presenciant horrors, mentre el món contempla la situació. Aquest nivell de patiment humà és intolerable", afegeix. 

Nota: 

Coincidint amb l'anunci d'aquesta campanya hem conegut l'assassinat del nostre company Sameh Ewaida, de 39 anys, que treballava a Save the Children des del 2019. Era pare de quatre fills: Mohammad, de 12 anys, Heba, d’11, Zeina, de 3, i Zein, de 2. Tots els seus fills, la seva esposa Fátima i molts altres membres de la seva extensa família de 28 membres van morir després d'un atac aeri israelià el diumenge 10 de desembre o el dilluns 11 de desembre. Nous noms per a la llista de #VidasQuePodríanHaberSido. 

Per a més informació: 
Mireia Recasens: 683 651 782