UNA DE CADA VUIT VÍCTIMES DE MINES TERRESTRES A UCRAÏNA ÉS UN NEN O NENA

  • El cotxe de la família de l’Ihor, de 16 anys, va explotar en una mina terrestre mentre conduïen per buscar aigua
  • El pare de Veronika, de 8 anys, va trepitjar una mina mentre netejava el pati després dels bombardejos
  • "Hem de transmetre als infant que no hi ha articles explosius segurs", assenyala Yevhen, instructor de risc de mines d'Ucraïna, on els accidents de detonació estan augmentant
Señal de mina en la entrada de un cementerio en Ucrania

 

Kíev, 4 d'abril de 2023. Un de cada vuit civils morts o ferits per mines terrestres i municions sense detonar a Ucraïna és un nen o nena, assenyala Save the Children aquest 4 d'abril, Dia d'informació sobre el perill de les mines. Segons l'ONU, des que la guerra es va intensificar al febrer de l'any passat, hi ha hagut 758 víctimes verificades causades per la guerra, de les quals gairebé el 12% són nens.

Els accidents de mines ara es reporten diàriament i hi ha hagut 126 víctimes verificades en l'últim mes i mig, o cosa que és el mateix, una mitjana de tres civils morts o ferits per restes explosives per dia. Abans que esclatés la guerra, Ucraïna ja era un dels països més contaminats per mines del món. Des de llavors, la terra contaminada s'ha multiplicat per deu, ocupant el 30% de la terra al país, prop de 180 quilòmetres quadrats, una àrea dues vegades la grandària de Portugal o igual a l'estat de Florida als Estats Units.

JUGAR I VIURE ENTRE MINES

Els nens i nenes a Ucraïna corren un risc cada vegada més gran de trepitjar una mina terrestre o recollir part d'una munició i, per tant, patir lesions per tota la vida o la mort. "Les mines terrestres no discriminen entre un infant o un soldat: el seu ús viola el dret internacional, representa un greu risc per als nens i nenes i, a més, obstaculitza la capacitat de transportar ajuda humanitària on més es necessita", subratlla Sonia Khush, directora de Save the Children a Ucraïna.

El 29 de març, un adolescent de 16 anys va ser una de les quatre víctimes mortals quan un automòbil va passar per sobre d'una mina en un camí rural de terra a la regió de Khàrkiv. El mateix li va succeir a la família de l’Ihor* quan conduïen per buscar aigua d'un pou local. Una mina terrestre va explotar sota una de les rodes. Afortunadament, la família va sobreviure.

"Ja havíem anat [al pou], vam anar a buscar aigua i després vam conduir en cotxe i de cop vam trobar una mina. No està clar d'on va venir. Cada vegada que surts, observes els teus passos. Res de caminar per camins, res de recollir baies o bolets, ja pots oblidar-te d'això durant molt de temps. Tots els boscos i camps al voltant estan completament sembrats [d'explosius]. Tot tipus de projectils volaven i queien. Per tant, només caminem per camins que els desminadors ja han examinat més d'una vegada", relata Tamara*, mare d’Ihor.

Aquest és també el cas de la  Veronika*, de vuit anys. El seu pare va perdre una cama després de trepitjar una mina que havia aterrat al seu jardí. La mare de la Veronika explica que totes les cases del voltant de la seva ciutat natal s'han vist afectades per explosius. "[M'agrada] jugar fora i anar amb bici, [però només puc fer-ho] a la carretera amb els meus pares. Es queden amb mi tot el temps i miren per on estic pedalant", diu Veronika.

CONSCIENCIACIÓ I APRENENTATGE DES DEL COL·LEGI

A mesura que comença el clima primaveral, la neu que es fon i les pluges exposaran mines terrestres enterrades i fragments de projectils i artilleria sense explotar. Aquest paisatge letal resultarà altament perillós per als nens i nenes que passaran més temps a l'aire lliure. Al febrer, vuit adolescents van resultar ferits després que un jove de 16 anys jugués amb una mina en una parada d'autobús a Izyum.

"Ara que s'acosta la primavera a Ucraïna, és sorprenent que els nens i nenes que haurien d'estar jugant i socialitzant de manera segura a l'aire lliure estiguin exposats a l'amenaça constant i mortal. Ja sigui una munició sense explotar que ocasionalment poden recollir i amb la qual poden jugar o una mina que explota sota ells, tot això pot causar lesions permanents per tota la vida o la mort", alerta Khush.

Per educar els infants sobre els riscos dels explosius, Save the Children distribueix fullets educatius sobre les mines i organitza sessions de sensibilització a les escoles de tota Ucraïna.
"En primer lloc, hem de transmetre als nens que no hi ha articles explosius segurs. Tots són perillosos, està prohibit acostar-se a ells, tocar-los. [Ensenyem als nens] com reconèixer l'àrea contaminada o un explosiu solitari, i què fer quan els veuen", diu Yevhen, instructor de l'Associació Ucraïnesa de Desminadores. "És molt important que visquin feliços i no s'exposin al perill".

"Viurem amb aquest problema durant molt de temps. I cada persona que ara viu per aquí ha d'entendre que és molt perillós i ha de conèixer les regles que poden salvar-li la vida", explica Olha*, de 16 anys, estudiant de la regió de Kíev.

EN PERILL ELS TRASLLATS HUMANITARIS

La terra contaminada també dificulta el trasllat de subministraments humanitaris per terra a les famílies que més el necessiten i impedeix que les persones fugin a peu quan s'intensifiquen els combats. Més de deu milions de persones a Ucraïna necessiten ajuda dels serveis miners, com la neteja de mines i el suport a les víctimes, segons el grup d'acció contra les mines de l'ONU.

Save the Children fa una crida a totes les parts perquè s'abstinguin d'utilitzar armes explosives amb efectes de gran abast en zones poblades i que facin un balanç de les repercussions en la població civil en la planificació i realització d'activitats militars. Les mines i altres municions explosives suposen un greu risc per la infància i obstaculitzen les possibilitats de desenvolupament d'aquestes zones afectades per les mines.

SAVE THE CHILDREN A UCRAÏNA

Save the Children treballa estretament amb 23 socis a tota Ucraïna per proporcionar assistència vital per garantir que els infants i les famílies afectades per aquesta crisi tinguin tot el suport que necessiten, com ho hem estat fent des que va esclatar el conflicte per primera vegada el 2014. 

Durant el primer any de guerra, Save the Children ha entregat ajuda crucial com aliments i aigua, diners en efectiu, articles i roba d'hivern, i espais segurs, a més de 800.000 persones a Ucraïna, la meitat d'elles nens i nenes. La nostra assistència en efectiu ha arribat a més de 100.000 famílies, per un total de més de 29 milions de dòlars.  

*Tots els noms han estat modificats per a protegir les seves identitats.

Per a més informació:
Mireia Recasens: 683 651 782
mireia.recasens@savethechildren.org