Síria, 11 anys de guerra: Nens i nenes segueixen sent bombardejats i pateixen gana i desnutrició 

Materials per a mitjans de comunicació: https://bit.ly/3inp42N  

Escuela en campo de refugiados de Siria

Amman, 15 de març de 2022. Els nens i les nenes de tota Síria segueixen en condicions catastròfiques, vivint en campaments insalubres i insegurs i exposats a bombardejos i atacs aeris. A més, pateixen gana, malalties i desnutrició. Així ho testifica Save the Children el dia en què es compleixen 11 anys de l'inici de la guerra. 

Segons l’organització, el conflicte al nord de Síria encara està causant víctimes civils i obliga les famílies a abandonar casa seva. El 2021, Save the Children i la seva sòcia local, Hurras Network, van documentar 15 atacs contra escoles al nord-oest del país. A l'octubre, tres nens i un mestre van ser assassinats en un atac quan es dirigien a l'escola. 

A tot el país, 6,5 milions de nens i nenes necessiten assistència humanitària, 2,5 milions d’infants no assisteixen a l'escola i prop de 800.000 menors estan desnodrits, assegura Save the Children. 

El país també es troba enmig d'una crisi econòmica, amb la pandèmia de la Covid-19, la devaluació de la moneda i l'escassetat de productes bàsics que incrementen les dificultats financeres de les famílies, sobretot al nord de Síria. 

El preu mitjà d'una cistella d'aliments va augmentar un 97% del desembre del 2020 al desembre del 2021, fet que suposa que, en acabar l'any, la llar mitjana gastés el 41% dels seus ingressos en aliments. A més, al voltant de 12 milions de persones, el 55% de la població, pateix inseguretat alimentària. Les famílies estan reduint significativament la quantitat d'aliments que mengen i la majoria depèn del tot de l'assistència humanitària. 

Algunes han recorregut a mecanismes de supervivència perjudicials per a la infància, com ara el treball infantil, que, segons l'ONU, preval en el 22% de les comunitats de Síria. 

Tot i que la guerra a Ucraïna estigui provocant, segons l’ACNUR, el nombre més gran de persones refugiades i de més ràpid creixement a Europa des de la Segona Guerra Mundial, Save the Children fa una crida perquè les persones que han fugit de Síria no siguin oblidades, així com demana als Estats que protegeixin i defensin els drets de totes les persones refugiades. 

Yousef, de 12 anys, que viu a Ma'arat Misrin, a Idlib, al nord-oest de Síria, va perdre la seva mare i el seu pare en dos bombardejos diferents. El primer atac, en què va morir la seva mare, també li va provocar lesions permanents a les cames. Va acabar fugint de casa amb els seus germans fa nou anys. 

“Hem estat vivint a casa del meu avi durant els últims tres anys, però a causa de la violència i els problemes financers, l'edifici encara no està acabat. La meva mare va morir fa nou anys i el meu pare tres. Tinc ferides a les cames perquè ens va caure un projectil a sobre quan estàvem asseguts a casa. El meu pare solia portar-me a l'hospital [per al tractament mèdic], però ara no queda ningú per fer-ho. Sempre vull jugar i córrer, però no puc”, explica Yousef. 

Ahmed, de 13 anys, és el més gran de 10 germans i viu en un camp de desplaçats interns a la zona rural d'Idlib. Treballa en una botiga després de l'escola per ajudar a pagar el menjar dels seus germans ja que el seu pare va morir fa tres anys a causa d'una malaltia. “Sóc el gran i no hi ha ningú per ajudar, treballo aquí, perquè puguem viure”, explica. 

Segons Save the Children, al nord-est de Síria les comunitats estan bregant amb una crisi d'aigua creixent a causa de la sequera, els baixos nivells d'aigua als rius i la falta d'accés a la infraestructura danyada de les estacions d'aigua. 

Khazna, una mare de 26 anys d'un nadó d'un any que viu a Shedadeh, una ciutat al costat del riu Eufrates, assegura a Save the Children que l'entorn on viuen no és net: “La brutícia i els insectes es fiquen a el nostre menjar. No tenim neveres per conservar els nostres aliments. La nostra roba s'embruta i el meu fill té al·lèrgies per això. El meu fill i jo sovint tenim diarrea i mals d'estómac. Per tot això, estava perdent pes i aprimant-se dia a dia. Cercles foscos van començar a aparèixer sota els meus ulls. Tant ell com jo teníem anèmia”. 

A causa de la manca d’aigua corrent neta, moltes mares es queden sense aliments per prioritzar la despesa en aigua potable. En un estudi recent realitzat per Save the Children en cinc comunitats al nord-est de Síria, gairebé un terç (30%) de les dones que alleten van dir que no podien produir prou llet materna per als seus nadons i, quan podien, sovint era de mala qualitat. El mateix estudi recull que el 7% dels nens i nenes entre 6 i 59 mesos tenien desnutrició aguda severa i el 13% desnutrició aguda moderada. 

“Després d'11 anys des del començament del conflicte, Síria encara no és un lloc segur per a la infància”, afirma Sonia Khush, directora d'Ajuda Humanitària de Save the Children a Síria. “Viure aquest tipus de violència, dol i pèrdua, i ser desarrelat en alguns casos diverses vegades, així com la manca d'oportunitats per construir un futur millor, ha tingut un impacte profund en la salut mental i el benestar dels nens i nenes. Necessiten viure en pau”, afegeix. 

L'organització demana a totes les parts del conflicte que posin fi a la violència per garantir un entorn segur per a la infància. “A més, la comunitat internacional necessita augmentar el finançament i el lliurament de subministraments i serveis que salven vides i que són essencials perquè tots els nens i nenes sobrevisquin, estiguin protegits contra danys i prosperin. Les persones refugiades que han fugit de Síria han de ser protegides”, conclou Khush. 

Save The Children a Síria 

Save the Children ha estat treballant a Síria des del 2012, arribant a més de cinc milions de persones beneficiàries, inclosos més de tres milions de nens i nenes a tot el país. La resposta de l'organització combina intervencions d'emergència amb activitats de primera recuperació que donen suport a la restauració dels serveis bàsics, inclosa la protecció infantil, l'educació, la resposta a emergències, la seguretat alimentària, els mitjans de vida i el sanejament de l'aigua i la higiene, entre d'altres. 

Per a més informació: 
Judit Saavedra – Comunicació 
683 651 782  
judit.saavedra@savethechildren.org