- L’organització entregarà demà 500.000 signatures de la societat civil que donen suport a la necessitat i urgència d’aquesta llei
14 d’abril de 2021. El pianista James Rhodes i Save the Children han demanat urgentment en roda de premsa a tots els grups parlamentaris a votar a favor del Projecte de la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència davant la Violència, que es debatrà demà al Ple del Congrés dels Diputats. La tramitació de la llei es troba en un moment crucial, després d’anys de feina entre la societat civil, partits i grups polítics i governs per assolir un text consensuat.
L’ONG i el pianista han subratllat la necessitat que la tramitació continuï mitjançant el procediment d’urgència, reduint els terminis a la meitat. De ser així, la seva publicació al BOE podria ser el juny.
“Fa anys que treballem perquè aquesta llei sigui una realitat i ja gairebé ho hem aconseguit. Aquesta iniciativa, sorgida de la societat civil i impulsada pels governs del PP, del PSOE i de l'actual de coalició entre PSOE i UP, representa un gran exemple del compromís de la nostra classe política cap a un dels principals problemes que existeixen arreu de l’Estat”, ha assegurat Conde. “La violència cap a nens, nenes i adolescents és injustificable en qualsevol mena de context. Posar fi a l'abús sexual, al maltractament o a l'assetjament escolar ha de ser una prioritat i gràcies a l'aprovació d'aquesta llei finalment ho serà”, afegeix.
La Comissió de Drets Socials i Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés dels Diputats va aprovar el 7 d'abril el dictamen d'aquesta iniciativa legislativa amb 27 vots a favor, sis en contra i dues abstencions. Ara arriba el torn del Ple, que el debatrà demà 15 d'abril i on es necessita el suport de la majoria absoluta de la Cambra, pel seu caràcter orgànic, abans de continuar la seva tramitació al Senat.
James Rhodes, pianista, supervivent d’abús sexual durant la infància i reconegut defensor d’aquesta llei, confia que demà sigui un dia per celebrar: “Als polítics els demano que pensis en els seus fills i que no ho demorin més. Espanya seria el país número u del món en protecció infantil”, ha recalcat en la roda de premsa.
El text arriba al Ple amb avenços de gran importància, com la capacitat de denúncia per part de nens i nenes sense necessitat de valorar la seva maduresa, el reforç del deure de denúncia a la ciutadania i qualificat per a professionals que treballin amb infància i adolescència, l’ampliació del còmput del termini de prescripció o que s'insti a aprovar un futur projecte de llei per a l'especialització de jutjats i fiscalia de violència contra la infància. Tant Save the Children com James Rhodes han defensat la importància que aquestes mesures comptin amb el suport de la majoria de la Cambra perquè figurin en el text final.
La Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència davant la Violència suposarà un gran avenç no només a Espanya sinó a nivell mundial. Protegirà de manera integral a la infància i adolescència, en tots els àmbits on desenvolupa la seva vida i passant per totes les fases necessàries en la lluita contra la violència: prevenció −a la qual la llei li atorga una gran rellevància i on es reflecteix la tasca pedagògica de la norma−, detecció precoç, atenció immediata i recuperació.
Per mostrar el suport de la societat civil a la llei, Save the Children lliurarà demà al Congrés dels Diputats el mig milió de signatures que han aconseguit reunir com a mostra del gran suport amb el qual compta aquesta llei.
Consens en temes clau
Segons l'anàlisi de Save the Children, existeixen diversos aspectes que requereixen una atenció especial a causa de la seva importància. Entre ells i a l'espera de conèixer el text definitiu que se sotmetrà a debat, es troben la definició de què es considera violència i que sigui conforme a la Convenció dels Drets de l’Infant, l'explicació sobre què són els entorns segurs i quins són els requisits per considerar-los com a tal, l'eliminació dels Serveis Socials com a agents de l'autoritat, l'ampliació de la prova preconstituïda fins als 16 anys obligatòria i una necessària valoració de l'interès superior del menor per als casos entre els 16 i els 18 anys.
L'organització també posa l'accent en la necessitat que després de l'entrada en vigor d'aquesta llei es dugui a terme un desenvolupament posterior per a l'especialització del sistema judicial. “És fonamental que en el futur les forces polítiques i el Govern continuïn treballant des del consens i la cooperació per aconseguir un sistema judicial que estigui a l'altura de la infància”, ha conclòs Conde.
Les xifres de la violència contra la infància a Catalunya
La violència que pateixen els infants és una realitat molt àmplia, que afecta molts nens i nenes però que alhora és molt invisibilitzada. Les dades disponibles basades en estadístiques oficials representen només la punta de l’iceberg, ja que només recullen els fets denunciats o notificats.
A Catalunya, durant l’any 2019 es van presentar 949 denuncies per maltractament infantil (5.411 a nivell estatal). S’estima que més del 25% dels nens i nenes han estat víctimes de maltractament per part dels seus cuidadors, i altres investigacions han demostrat que menys del 10% dels casos de violència contra nens i nenes es notifica. Però encara que es denunciï, el 70% del total de denúncies per violència sexual a Catalunya contra nens i nenes no arriba mai a judici oral per falta de proves.
El 48,20% de les víctimes de violència sexual a Catalunya tenen menys de 20 anys. L’any 2019, a Catalunya, es van presentar 1.192 denúncies de violència sexual contra nens i nenes. Arreu de l’Estat, en van ser 5.896.
Més de la meitat dels adolescents d’entre 14 i 18 anys de Catalunya han estat implicats en casos d’assetjament escolar, ja sigui com a víctimes, com a agressors o com a testimonis actius o passius.
La violència contra la infància també arriba al món virtual: 8 de cada 10 joves catalans entre 18 i 20 anys enquestats per Save the Children han patit algun tipus de violència en línia durant la infància (ciberassetjament, online grooming, veure material sexual o violent de manera involuntària, etc.). El 2020, a Catalunya hi va haver 489 menors d’edat que van denunciar haver patit delictes cibernètics; la majoria van ser denúncies contra la llibertat sexual i contra la intimat i revelació de secrets.
Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països.
Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.
Per a més informació:
Mireia Recasens - 683 651 782
mireia.recasens@savethechildren.org