Save the Children compareix al Parlament per denunciar que 1 de cada 3 nens i nenes a Catalunya viu en situació de pobresa

Informe ‘Quant mesura la infància a Catalunya?’: https://bit.ly/3HZBacQ
Fotografies i creativitats per mitjans: https://bit.ly/33kmXZx

Barcelona, 15 de febrer de 2022. Save the Children compareix aquest dimarts a les 16h a la Comissió de la Infància del Parlament de Catalunya per denunciar que el 33,4% dels nens i nenes a casa nostra viuen en situació de pobresa o exclusió social. Això implica que 462.000 infants subsisteixen amb menys recursos dels necessaris per viure amb dignitat.

L’organització ha presentat a la cambra catalana el seu informe Quant mesura la infància a Catalunya?, una radiografia anual sobre la situació dels infants, on alerta que la crisi de la Covid-19 no ha estat més que un enorme amplificador de la pobresa infantil, una problemàtica que ja es trobava enquistada a Catalunya i directament relacionada amb la manca de protecció social.
“En aquesta emergència sanitària, els nens i nenes no han estat al focus de les decisions, ja que no eren un grup de risc, però sense cap mena de dubte han estat els més afectats en termes d’impacte social i són els que corren el risc de pagar el preu més alt i durador”, assegura Emilie Rivas, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children Catalunya.

Tenir fills és un factor de pobresa
Les famílies amb fills i filles a càrrec continuen patint més pobresa que les altres llars, amb una taxa del 28,9% i del 43,2% per a les monoparentals enfront del 14,2% per a les famílies sense fills. “Un adult pot viure de manera puntual i esporàdica una situació de privació material sense que això afecti la seva trajectòria vital, però un infant que ho pateix en edats primerenques sí que veurà afectat el seu desenvolupament psicològic, social i emocional, i veurà compromès també el seu futur”, assenyala Rivas.
L’evolució de la taxa de pobresa infantil a casa nostra mostra que les xifres no han parat de créixer. En comparació per franges d’edat, la infància és, amb diferència, la població més pobra.
 

Evolució de la taxa de pobresa infantil per franja d'edat a Catalunya
Font: Idescat

 

Cost de la criança inassumible
Catalunya és un dels territoris de l’Estat on el cost de la criança és més alt. Save the Children calcula que les famílies catalanes han de gastar-se de mitjana uns 630 euros mensuals. Unes despeses que moltes famílies que viuen en situació de vulnerabilitat no poden assumir. 

De fet, una de les principals despeses és l’habitatge. Entre 2013 i el 2020 el preu del lloguer ha pujat un 35,4% a Catalunya i un 41,5% a Barcelona, de manera que el preu mitjà del lloguer a la ciutat comtal se situa en 965 euros. Per tant el cost actual de l’habitatge està molt per sobre del que poden pagar les famílies que han de fer cada cop més esforços per pagar el lloguer. 4 de cada 10 llars catalanes gasten més del 40% dels ingressos en habitatge. La taxa de sobrecàrrega de les depeses relacionades amb l’habitatge a Catalunya és la sisena més alta dels països de la Unió Europea, per davant de la mitjana espanyola i europea.

Save the Children insisteix que és fonamental que els plans del Govern tinguin una mirada d’infància i un enfocament d’equitat social per tal de reduir les xifres de pobresa infantil. Si la pobresa és una decisió política, encara ho és més la pobresa infantil.

Per això, l’organització demana, entre d’altres qüestions:
•    Definir una estratègia catalana contra la pobresa infantil, clara i enfocada, amb mesures contundents. La lluita de la pobresa infantil ha d’estar al centre de la política del govern i ha d’estar plasmada en una estratègia, i en un acord de govern.
•    Utilitzar els fons europeus per invertir i reformar el sistema de prestacions per reduir la pobresa infantil. 
•    Unificar la interlocució de les famílies amb el sistema de prestació social a través d’una finestra única, i un únic professional referent, seguint el model francès de la Caisse d’Allocations Familiales.
•    Reformular la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) perquè arribi a totes les famílies amb fills i filles a càrrec en situació de pobresa. Això es pot fer creant un complement per a la criança per a les famílies més vulnerables, canviant els criteris d’accés perquè puguin sol·licitar-lo (es podria utilitzar l’estalvi generat per l’IMV per crear-lo).
•    Ampliar la cobertura de pròtesis, audiòfons, ulleres, serveis psicològics i psicosocials, i salut bucodental, per a nens i nenes fins als 18 anys, incloent-hi el cost total en la cartera de serveis del sistema de salut, ja que moltes famílies no poden fer front a aquestes despeses imprevistes.
•    Universalitzar la beca menjador i l’accés a les activitats educatives, segons el criteri de renda marcada pels ingressos i les despeses de les famílies.
•    Crear un complement per motiu d’habitatge per a les famílies amb fills a càrrec beneficiàries de la RGC, prenent com a exemple la renda basca. Relacionar, també, aquesta ajuda amb la necessitat de ser sol·licitant de lloguer social per anar actualitzant les necessitats de lloguer social existents.
•    El finançament d’aquesta estratègia i la reforma de les prestacions pot venir inicialment dels fons europeus però també ha de comptar amb recursos corrents, per assegurar-ne la continuïtat. Aquests recursos haurien de venir de l’augment del percentatge del PIB català dedicat a la protecció social per a la infància, que hauria de triplicar-se per situar-se a la mitjana europea del 2,4%.

Sobre Save the Children
Save the Children es l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per més informació:
Judit Saavedra – Comunicació
683 651 782 
judit.saavedra@savethechildren.org