Save the Children celebra el seu centenari amb una exposició fotogràfica a Barcelona i la presentació de la biografia de la seva fundadora Eglantyne Jebb

Fotografies de l’exposició i de l’acte: Acto centenario Barcelona - Centro de prensa - Save the Children España (smugmug.com)

Barcelona, 20 de febrer de 2020. Save the Children ha celebrat un acte avui a Barcelona per commemorar els seus cent anys d’història amb la presentació de la biografia de la seva fundadora Eglantyne Jebb (1876-1928) i la inauguració de l’exposició fotogràfica “La infància marca” instal·lada al vestíbul de l’Estació de França. 

A l’acte “Eglantyne Jebb, una dona que va canviar la història” hi han assistit l’escriptora Clare Mulley, autora del llibre, i Ayaa Charkaoui, estudiant de medicina que va participar en els programes de Save the Children a Barcelona.
 
La història de Save the Children va començar fa un segle, el 1919, després de la Primera Guerra Mundial. Va néixer de la mà d’Eglantyne Jebb, una dona compromesa amb la infància i lleial als seus principis fins a l’última conseqüència. Ella va ser l’origen d’un moviment que, 100 anys després, continua defensant els drets de les nenes i els nenes més vulnerables arreu del món. 

El compromís d’Eglantyne Jebb no tenia límits. Un dia de 1919, va sortir als carrers de Londres per recollir pamflets amb la imatge d’infants desnodrits d’Àustria, rival del Regne Unit durant la guerra. El seu objectiu era denunciar que el bloqueig econòmic del govern britànic a Àustria estava provocant la mort per desnutrició a milers de nens i nenes. Aquest acte de protesta va provocar l’arrest de la jove activista i mestre d’escola. 

Jebb va lluitar amb totes les seves forces perquè el govern i la societat britàniques prenguessin mesures per acabar amb la tragèdia que estava provocant el bloqueig del Regne Unit al bàndol enemic. Per això, l’abril de 1919, va crear la Fundació Save the Children, amb l’objectiu de reunir fons per enviar llet als infants austríacs i després aconseguir ajudes a diferents països.
“Vam ser la primera organització dedicada exclusivament a la infància i la primera fundada per una dona. És important donar a conèixer la figura de Jebb perquè la seva història és la d’una dona que va aconseguir trencar estereotips de gènere, canviar mentalitats i impulsar els Drets de Infant”, ha afegit Pérez. 

El llibre «La mujer que salvava a los ninos» va ser la primera obra de Clare Mulley. L’escriptora treballava a Save the Children quan va trobar una nota escrita 80 anys enrere per Eglantyne Jebb, que deia: “No és que el món sigui egoista, és que li falta imaginació i està molt ocupat”. Des d’aleshores Mulley es va sentir fascinada per la història de Jebb i va decidir escriure aquest llibre. Amb aquesta primera obra, Clare Mulley va guanyar el premi Daily Mail Biographers’ Club. 

Exposició “La infància marca”, un recorregut pels 100 anys de l’organització

Save the Children ha inaugurat l’exposició “La infància marca. Cent anys defensant els drets dels nens i les nenes”, que recopila una sèrie d’imatges i fotografies històriques i actuals del seu treball en defensa de la infància arreu del món.
 
“Aquesta mostra recull una petita part de la nostra llarga història. Amb ella volem fer conèixer quin ha estat el paper de Save the Children en la història universal de l’últim segle, així com animar els qui la visiten a reflexionar sobre les amenaces que els infants pateixen a dia d’avui”, explica Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya. 

“La infància marca” es podrà visitar de forma gratuïta al vestíbul de l’estació de França fins el 28 de febrer. L’exposició ha estat possible gràcies a la cessió  gratuïta de l’espai per part d’Adif, com a part del Programa Estació Oberta, que és un dels projectes d’acció social de la companyia. La mostra compta també amb la col·laboració de Vueling i Renfe i ha estat comissariada pel fotògraf Pedro Armestre. 

Sobre Save the Children

Save the Children es l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats

Per a més informació:
Mireia Recasens - 683 651 782