Save the Children alerta que milions de nens i nenes atrapats en zones de conflicte no estan rebent vacunes bàsiques

  • L'organització insta als líders mundials a acordar un alto el foc global per a ajudar a combatre la propagació de la Covid-19

Materials per mitjans (vídeos i fotos de Síria): https://bit.ly/2JKUhP4 
Materials per mitjans (vídeos i fotos de Bangladesh): https://bit.ly/2IcAlV9
Informe Not Immune: Children in Conflict: https://bit.ly/2ImpAPA

11 de novembre de 2020. Mentre el món espera una vacuna contra la Covid-19, Save the Children revela en un nou informe que milions de nens i nenes que viuen en zones de guerra no estan rebent tractament per fer front a malalties que es poden prevenir com el xarampió, la poliomielitis, el còlera, la pneumònia, la febre groga i la diftèria, per a les quals existeixen vacunes segures i eficaces. En l'estudi Not Immune: Children in Conflict l'organització destaca l'enorme impacte dels conflictes armats en la vacunació de la infància durant l'última dècada i demana als líders mundials que acordin un alto el foc global per ajudar a combatre la propagació del coronavirus.

Save the Children recorda que dos terços dels menors no vacunats al món viuen en països en conflicte i que la violència en aquests contextos impedeix el tractament mèdic dels nens i les nenes. L'organització assenyala en el seu informe que les taxes de vacunació s'han desplomat en països com Síria, on els nivells d'immunització contra la diftèria, el tètanus i la tos ferina estaven per sobre del 80% abans de la guerra i van caure al 47%, segons dades de fa dos anys. Un altre exemple és Ucraïna, país en el qual la taxa nacional de vacunació va baixar del 80% al 19% després de quatre anys de guerra.

Save the Children adverteix que la Covid-19 ha agreujat encara més la situació de la infància que viu en zones de guerra, provocant la suspensió dels programes d'immunització en més de 60 països. Com a resultat, 80 milions més de nens i nenes menors d'un any corren el risc de contreure malalties que es poden prevenir amb vacunes. L'organització mostra la seva preocupació davant les primeres dades disponibles de vacunació d'aquest 2020, xifres que revelen que, entre març i agost, 50 milions de nens i nenes no van rebre la vacuna contra la poliomielitis.

“En un moment on tots els esforços mèdics i econòmics se centren en combatre la Covid-19, el món no pot permetre que altres malalties horribles ressorgeixin i es propaguin entre les poblacions vulnerables, en particular entre els nens i les nenes”, alerta el doctor Zaeem Haq, Director Mèdic Global de Save the Children. “Si no apliquem les vacunes necessàries, les malalties prevenibles poden acabar amb la vida de 29 milions de nounats”, afegeix.

L'informe de Save the Children també analitza brots mortals d'algunes malalties en la última dècada que podrien haver-se evitat amb vacunacions a gran escala, com el brot de poliomielitis al nord-est de Nigèria, controlat per Boko-Haram el 2016, i el brot a Síria per aquesta mateixa malaltia el 2017. Així mateix, s'han produït epidèmies de còlera greus i a gran escala en països afectats per conflictes, com l'Iraq, Somàlia, Sudan del Sud i el Iemen. En concret, al Iemen es van produir més d'un milió de casos de còlera i 2.500 morts entre 2016 i 2018.

Save the Children apunta al fet que la por de contreure la Covid-19 també està impedint que moltes famílies accedeixin a les vacunes, la qual cosa és particularment preocupant entre les persones refugiades. Per exemple, a Cox's Basar (Bangladesh), on hi ha més de 700.000 Rohingya que van fugir després de patir violència a Myanmar el 2017, molts nens i nenes han deixat de rebre tractament perquè les famílies tenen por de sortir dels seus refugis i contagiar-se de la Covid-19.

La filla de Modina rebia tractament mèdic i vacunes al centre de salut de Save the Children a Cox’s Basar fins que va deixar d'anar-hi. “No sortíem al carrer per por del coronavirus i per això la meva filla va emmalaltir. Va començar a trobar-se malament des del dia en què no va rebre la seva vacuna”, explica Modina. Ara la seva filla ha tornat a ser atesa pel personal mèdic de l'organització.

“Fa només uns mesos, el Secretari General de l'ONU va fer una crida per aconseguir un alto-el-foc a nivell global per evitar la propagació del coronavirus i permetre que l'ajuda humanitària i les vacunes arribin als infants més vulnerables i les seves famílies. No obstant això, avui dia continuem veient atacs contra la població civil, quelcom que és totalment inacceptable”, incideix el doctor Haq.

Finalment, Save the Children valora el finançament de GAVI, l'aliança mundial de vacunes, i de COVAX, la col·laboració per a un accés equitatiu mundial a les vacunes contra la Covid-19, però insisteix que és extremadament important i necessari que els recursos destinats a prevenir morts infantils a través de la vacunació segueixin en augment.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782

mireia.recasens@savethechildren.org