Més del 40% de les persones que han fugit d'Ucraïna són nens i nenes

Save the children_crisis_ucrania

 

Continguts per a mitjans de comunicació: https://bit.ly/Recursos_Ucrania_1  |  https://bit.ly/Recursos_Ucrania_2  

Bucarest, 3 de març de 2022 – “Almenys 400.000 infants s'estan desplaçant per Europa de l'Est i corren el risc de patir gana, malalties, tràfic de persones i abusos”, segons ha declarat avui Save the Children, mentre el nombre de persones que fugen de l'operació militar russa a Ucraïna supera el milió. 

Save the Children calcula que almenys el 40% de les persones que han fugit d'Ucraïna cap a Romania, Polònia, Moldàvia, Hongria, Eslovàquia i Lituània, a la recerca de seguretat, són nens i nenes, alguns dels quals arriben amb l'únic que porten posat. Per normal general, els nens i nenes solen constituir el 39% de la població refugiada, i en aquest cas, com que els homes es queden a Ucraïna, és probable que la proporció d’infants sigui molt més gran. 

Les Nacions Unides, que informen que més d'un milió de persones ja han creuat les fronteres, assenyala que aquesta escala de desplaçaments de persones podria convertir-se en "la crisi de refugiats més gran d'Europa en aquest segle". I aquesta xifra no inclou els desplaçats interns d'Ucraïna. 

L'èxode massiu ha provocat cues de 24 hores als llocs de control fronterers, i les persones refugiades es protegeixen a escoles reutilitzades un cop surten d'Ucraïna, així com a cases particulars, campaments improvisats i centres de conferències, però aquesta situació ha suscitat una gran preocupació en els nens i nenes. 

Anna, de 29 anys, ha fugit a Romania amb la seva filla Daryna, de quatre anys, i el seu fill Danilo, de dos. Van fugir de casa seva a Ucraïna quan els combats es van acostar a una central nuclear, juntament amb la germana i la mare de Anna. Aquesta jove va expressar que "vam fugir perquè teníem por. Hi havia bombardejos a la zona. L'aeroport havia estat bombardejat i els combats s'acostaven a una central nuclear”. "Al camí vam veure avions sobrevolant i les carreteres estaven molt transitades. Vam veure com es disparaven coets i es destruïen edificis. Les sirenes sonaven constantment. El meu marit es va quedar enrere. Ens va portar fins a la frontera abans de tornar. Només vam poder portar una mica de roba i algunes medicines”. 

Anna explica a Save the Children la reacció de la seva filla Daryna: "De vegades, quan sentia cops, deia que tenia por. Quan corríem a amagar-nos al soterrani deia que tenia por i parlava que venien els tancs. Només esperem que els combats acabin i puguem tornar a casa”. Anna espera que puguin seguir fins a la República Txeca, on tenen amics que els poden ajudar. 

Irina Saghoyan, directora de Save the Children per a Europa de l'Est, ha explicat que “sabem que quan els infants es desplacen, corren un risc més gran de ser víctimes de tràfic, de patir abusos, inclosa la violència sexual, i de patir greus trastorns psicològics”. Saghoyan ha afegit que “també és inconcebible que alguns nens i nenes i les seves famílies es vegin obligats a estar a la intempèrie sense cap mena de refugi a temperatures tan baixes. Estem molt preocupats pels riscos de malalties com la hipotèrmia”. 

"Estem preocupats per l'enorme impacte d'aquests esdeveniments en la salut mental d'aquests nens i nenes. Les seves cases, escoles i comunitats han estat destruïdes, han estat separats de la família i amics; tota la vida i tot el que aprecien els ha estat pres en l'espai d'una setmana”, assenyala la directora de Save the Children per a Europa de l'Est. 

"De moment, és vital que tots aquests nens i nenes que entren als països veïns estiguin protegits i tinguin accés a aliments, aigua potable, refugi i suport a la salut mental. Però la catàstrofe que estem veient desenvolupar-se davant dels nostres ulls no s’aturarà fins que la violència s'aturi i els nens, les nenes i les seves famílies estiguin fora de perill. En tots els conflictes és la infància la que s’emporta la pitjor part i això ha d'acabar", conclou Saghoyan. 

Anna i els seus fills van romandre en un campament temporal abans de traslladar-se a un Centre d'Acollida on es troben ara i on Save the Children gestiona espais amigables per als nens i nenes, on poden jugar i recuperar-se de les experiències traumàtiques que han viscut. 

SOBRE SAVE THE CHILDREN A UCRANIA 

Save the Children opera a Ucraïna des del 2014 lliurant ajuda humanitària essencial als nens, nenes i les seves famílies. Això inclou suport en l'accés a l'educació, suport psicosocial, distribució de kits d'hivern i d'higiene i entrega de diners en efectiu a les famílies perquè puguin satisfer les necessitats bàsiques (aliments, lloguer i medicaments) o perquè puguin invertir en la creació de nous negocis. 

Actualment, amb la crisi migratòria, Save the Children està prestant ajuda a totes les famílies ucraïneses que fugen desesperades de la guerra a diferents fronteres, com a Polònia -coordinant amb els socis locals per avaluar la situació i respondre a les necessitats amb la major rapidesa possible- i a Romania. En aquest darrer país, l'organització ofereix assessorament jurídic, primers auxilis psicològics i cobreix les necessitats bàsiques de la infància refugiada i les seves famílies lliurant aigua, menjar, kits d'hivern i higiene i fins i tot joguines. 

Per més informació:  
Judit Saavedra – Comunicació  
683 651 782   
judit.saavedra@savethechildren.org