Barcelona, 22 d’abril de 2024. L’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya 2024-2030, que ha presentat avui el Govern de la Generalitat, suposa un instrument essencial per fer front a aquesta xacra social que afecta 442.300 nens i nenes a casa nostra.
La infància és el grup d’edat de població més empobrida: el 32,5% dels infants es troben en situació de pobresa o exclusió social, enfront del 24,4% de la població general. Aquesta taxa (AROPE) té en compte tres indicadors: pobresa monetària, privació material i social severa i baixa intensitat laboral. Unes xifres que situen Catalunya entre els territoris de la Unió Europea amb més pobresa infantil, només per darrere de Romania, Bulgària i el conjunt de l’Estat.
“És necessari trencar el cicle de transmissió intergeneracional de la pobresa perquè els infants i adolescents que avui es troben en situació de pobresa no siguin adults pobres, i per això cal compromís i una inversió adequada”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya. L’organització ha format part del Comitè Tècnic i del Comitè Assessor que ha dissenyat aquest full de ruta.
La visió i la missió d’aquesta Estratègia és clara: que tots els nens i nenes tinguin les mateixes oportunitats per viure, créixer i assolir els seus projectes vitals i, per fer-ho, cal reduir la pobresa infantil i trencar el cicle de transmissió que pateixen els nens, nenes i adolescents a Catalunya.
Entre els objectius estratègics es contempla la reducció de la taxa de pobresa infantil moderada i severa convergint cap a les mitjanes de pobresa infantil europees actuals. Així mateix, es preveu disminuir la taxa de nens i nenes amb privació material severa: infants que viuen en famílies que, per exemple, no es poden permetre un àpat saludable al dia, no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, tenen retards en els pagaments o no tenen capacitat per fer front a despeses imprevistes. A més, aquest document contempla potenciar l’ocupabilitat de les famílies i millorar el benestar i la qualitat de vida dels infants i adolescents per reduir els factors que contribueixen a la pobresa i la seva reproducció.
El document conté set eixos d’acció: prestacions i ajuts, educació i lleure, alimentació saludable, salut, habitatge i pobresa energètica, ocupació de les famílies amb fills i perspectiva de gènere. Algunes de les mesures clau proposades per l’Estratègia són per exemple la prestació universal per fill/a a càrrec o l’escolarització universal i gratuïta de 0 a 3 anys.
Aquest full de ruta s'emmarca en la Garantia infantil europea (GIE), un mecanisme adoptat per la UE el 2021 per assegurar que tots els nens i nenes puguin accedir a serveis clau per al seu benestar. Per això, Save the Children demana el compromís de tots els grups polítics i el sector social perquè l'Estratègia tiri endavant i es desplegui durant els pròxims anys amb l'atribució dels recursos i pressupost necessaris.
Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.
L’organització treballa a Catalunya des de fa més de trenta anys amb programes d’atenció centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.
Per a més informació
Mireia Recasens: 683 651 782 / mireia.recasens@savethechildren.org