Brussel·les, 24 de maig de 2024 - Les grans empreses que operen a la Unió Europea hauran de considerar els drets dels nens i les nenes quan realitzin processos de deguda diligència en les seves cadenes de subministrament globals o s'enfrontaran a sancions en virtut d'una Directiva històrica adoptada avui per la Unió Europea.
La nova Directiva sobre diligència deguda de les empreses en matèria de sostenibilitat (CSDDD/CS3D), que probablement entrarà en vigor el mes vinent, permetrà als infants que hagin estat negativament afectats per les pràctiques empresarials d'una companyia portar-la als tribunals, fins i tot si viuen fora de la UE.
La Directiva s'aplicarà a les empreses de la UE i de tercers països amb més de 1.000 treballadors i treballadores i amb una facturació de més de 450 milions d'euros. La norma serà legalment vinculant i incorporada en les lleis nacionals de tots els Estats membres de la UE en els pròxims dos anys.
"La Directiva marca un canvi de les regles de sostenibilitat de ser voluntàries a obligatòries. Les grans empreses tindran l'obligació legal de dur a terme la deguda diligència en drets humans i mediambientals i prendre mesures efectives, i aquelles que no ho facin, s'enfrontaran a sancions”, explica Vasilka Lalevska, assessora de drets de l'infant i sostenibilitat corporativa per al Centre Global de Drets de l'Infant i Empreses de Save the Children.
La Directiva inclou la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l'Infant en el seu Annex, una inclusió que va ser defensada per Save the Children durant la negociació i tramitació de la norma, i implica que la diligència deguda d'una empresa en matèria ambiental i de drets humans haurà de tenir en compte els drets de la infància. Des de fa més de dos anys, Save the Children ha demanat que la Directiva sigui el més efectiva possible en la protecció dels drets dels nens i les nenes.
"Amb milions de nens i nenes en el món enfrontant-se a esdeveniments climàtics extrems, pobresa i conflictes, que amenacen la seva seguretat, benestar i futur, mai ha estat més crític que les empreses juguin un paper en la defensa dels drets de la infància. L'adopció de la Directiva també és oportuna perquè amb les eleccions europees que tindran lloc el mes vinent, és important que els drets de la infància segueixin en l'agenda política de la UE", detalla Lalevska.
Save the Children continuarà seguint i participant en tots els passos pertinents relacionats amb l'aplicació de la Directiva i fent costat a les empreses perquè avaluïn i reforcin les seves pràctiques de diligència deguda des de la perspectiva dels drets del nen i la nena, incloent-hi l'avanç de les seves estratègies cap a inversions més sostenibles en les comunitats de les quals operen.
Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.
L’organització treballa a Catalunya des de fa més de trenta anys amb programes d’atenció centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.
Per a més informació
Mireia Recasens: 683 651 782 / mireia.recasens@savethechildren.org