Enquesta de Condicions de Vida: Save the Children alerta que més de 400.000 infants a Catalunya encara viuen en situació de pobresa

•    Enguany la taxa de pobresa infantil a Catalunya és de 28,6%. Tot i haver disminuït en 4,8 punts percentuals respecte a l’any 2020, la infància és el grup d’edat amb la pitjor taxa de pobresa.

•    Els ajuts i prestacions socials han facilitat la reducció de la taxa, malgrat que encara ens trobem a la cua d’Europa. 

•    Més de la meitat (51,9%) de les famílies monoparentals amb un o més fills a càrrec viu en situació de pobresa. 



Barcelona, 30 de juny de 2022. Un 28,6% de la infància a Catalunya viu en situació de pobresa. Així ho revela l’anàlisi que Save the Children ha fet arran de les dades de l’Enquesta de Condicions de Vida de l’INE,  recollides per l’Idescat, que ofereixen les primeres xifres oficials on es pot percebre una incipient davallada de la pobresa infantil en el territori. 



L’organització adverteix que tot i que es veu una reducció de 61.600 infants respecte al període anterior en el territori català (4,8 punts percentuals) i que, en total, el nombre de nens i nenes en situació de pobresa s’ha reduït al voltant dels 400.000, els infants i adolescents continuen sent el grup social que més pateix les conseqüències de l’exclusió social, tenint una taxa un 55% superior a la dels adults, que és de 18,5%.  



La reducció de les xifres no només es troba en la taxa de pobresa, sinó també en la situació de privació material severa, és a dir, en el nivell més extrem d’escassetat i la impossibilitat d’atendre necessitats bàsiques pel benestar i la dignitat de la infància, com ara tenir un àpat saludable i equilibrat al dia amb carn o peix, poder pagar el lloguer o els subministraments bàsics de la llar, o inclús tenir una temperatura adequada dins l’habitatge. Aquesta xifra també s’ha vist disminuïda en un 4,4%, passant de més de 128.000 infants de menys de 16 anys, a 123.000. En total, l’últim any, al voltant de 5.700 nens i nenes han deixat de patir aquest nivell de privació.



En la seva anàlisi, Save the Children destaca l’efecte reductor de les transferències socials que s’han implementat al llarg dels últims anys, especialment en plena pandèmia. Segons les dades de l’enquesta, la introducció de prestacions i ajuts socials sembla haver marcat un punt d’inflexió en la reducció de la taxa de pobresa. Malauradament, aquesta disminució és menys notòria en la pobresa infantil que en la resta d’edats. 



Així i tot, no totes les xifres han mostrat resultats tan favorables, ja que pel que fa a les famílies monoparentals, la situació ha empitjorat notablement, arribant a una situació que no s’havia registrat els darrers anys. Concretament, més de la meitat d’aquestes famílies (al voltant de 146.000 persones) es troben en situació de pobresa, 8,7 punts percentuals més que l’any anterior. Aquesta xifra revela la situació de vulnerabilitat a la qual fa front aquest tipus de família.

Font: Idescat 2021

“Les dades publicades evidencien la importància de continuar prenent mesures per reduir la desigualtat i la pobresa entre aquelles famílies que més ho necessiten. Els efectes provocats per la pobresa infantil es transmeten de generació en generació, impactant directament en el desenvolupament de la infància. Calen mesures i accions que permetin trencar el cercle de transmissió de la pobresa”, afirma Susana Capell, Tècnica d’Incidència Social a Catalunya.



Analitzant quines polítiques s’estan duent a terme per pal·liar la pobresa infantil, l’organització destaca que el percentatge de despesa pública en família i infància a Catalunya és baix des de fa anys en comparació amb la UE. Segons dades oficials (del 2014), només s’inverteix el 0,8% del PIB en protecció a la infància, davant el 2,2% de mitjana dels països de la UE. En aquest punt, Save the Children recorda que el cost mitjà per criar un nen o nena en condicions dignes a Catalunya és de 819 euros mensuals, aproximadament 9.828 euros anuals.



Per continuar reduint la pobresa infantil Save the Children proposa, en l’àmbit estatal, implementar un nou ajut universal per la criança de com a mínim 100€ mensuals des dels 0 fins als 17 anys, per tal d’arribar a un major nombre de famílies i cobrir almenys el 12,2% del cost mitjà de la criança.



En clau catalana, Save the Children proposa reformular la Renda Garantida de Ciutadania creant un complement per la criança destinat a les famílies més vulnerables, utilitzant l’estalvi generat per part de la Generalitat de Catalunya amb la introducció de l’IMV. A més, tal com indica l’informe d’”El Cost de la Criança” de la mateixa organització, l’habitatge i la conciliació són dues de les partides més grans on les famílies amb fills a càrrec destinen part dels seus ingressos. Per aquest motiu, Save the Children defensa la creació d’un complement per motiu d’habitatge destinat a famílies amb infants beneficiàries de la RGC i la creació de polítiques eficients per millorar i garantir l’accés als serveis necessaris per la criança.



En aquest sentit, l’organització considera que Catalunya hauria d’aprofitar l’impuls de la Garantia Infantil Europea, que insta a assegurar l’accés gratuït i efectiu a serveis bàsics pel desenvolupament de la infància com la salut, l’educació 0-3, l’educació infantil, l’habitatge, la nutrició o les beques menjador. L’organització assenyala que les accions que habilitin aquest instrument han de concretar-se en una Estratègia contra la pobresa infantil i ha de comptar amb l’experiència de les entitats d’infància que coneixen les necessitats dels nens i les nenes.



L’organització indica que, tot i que en aquest últim any s’han produït passes importants en la lluita contra la pobresa infantil, s’ha de continuar avançant perquè el compromís d’inversió en infància resulti sostenible en el temps. Per això, Save the Children demana al Govern de la Generalitat i als líders polítics que els infants estiguin presents en els comptes públics i que les polítiques de Catalunya prioritzin la infància en situació de vulnerabilitat. 



Sobre Save the Children 



Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 



Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén, a més, la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació:

Marina Bertran – 683 651 782

marina.bertran@savethechildren.org