Dia Universal de la Infància: Save the Children celebra una jornada cultural per reivindicar els drets dels nens, nenes i adolescents

  • A través de tallers artístics i participatius, els infants i joves de l’organització han creat el curt animat ‘Pas a pas’ sobre el dret a migrar 
  • Amb aquesta jornada, Save the Children recorda que milers de nens i nenes a Catalunya encara veuen vulnerats cada dia els seus drets 

Fotografies per a mitjans i curt animat: https://bit.ly/3FwZi5q

Barcelona, 20 de novembre de 2021. Save the Children ha celebrat aquest dissabte una jornada cultural per commemorar el dia Universal de la Infància amb la participació d’infants i adolescents que l’organització acompanya a través dels seus programes de lluita contra la pobresa infantil, de protecció contra la violència i de migracions. L’objectiu: reivindicar els drets dels nens i nenes que encara avui dia es veuen vulnerats. 

Enguany, l’activitat s’ha centrat a explicar la realitat que viuen milers d’infants i adolescents: haver de migrar per sobreviure o tenir una vida millor. Per això, durant el mes de novembre, els nens, nenes i adolescents dels programes de Save the Children, inclosos dels centres de protecció, s’han endinsat al món del cinema i la música per realitzar el curt animat ‘Pas a pas’. Ho han fet a través de tallers artístics amb el director Emilio Martí i els músics Joan Hernández i Rubén Alcázar, que els han permès expressar la seva part artística així com desenvolupar habilitats socials i cooperatives, realitzant un treball en grup i amb unes grans dosis d'inclusió i normalització a través de l’art. 

Jornada_Dia_Universal_Infància_Barcelona

  © Ferran Nadeu / Save the Children

“L’art no coneix fronteres i té un llenguatge universal. Amb aquestes activitats, acompanyem en transmetre valors com la inclusió, treball en equip, esforç, que són essencials per la vida de tots els infants i adolescents, sobretot pels que viuen en situació de vulnerabilitat”, explica Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

L’organització ha volgut crear aquest 20 de novembre un espai d’intercanvi amb infants i joves de diferents contextos i fer efectiva la seva participació i integració. Per això, l’Associació La Xixa ha dut a terme una obra de teatre participatiu sobre el dret a migrar on els infants i adolescents han pogut compartir les seves experiències i impressions. A més, ells mateixos han pogut fer d’actors i actrius contribuint a millorar certes actituds de discriminació que interpretaven els actors i que, malauradament, encara avui dia trobem a la societat. 

Jornada_Dia_Universal_Infància_Barcelona_2

© Ferran Nadeu / Save the Children

Una jornada que s’ha fet amb el suport de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Departament de Drets Socials. 

Situació de la infància a Catalunya

En el dia del 32è aniversari de la Convenció sobre els Drets dels Infants, Save the Children recorda els grans reptes als quals s’enfronten els nens i nenes a casa nostra: la lluita contra la pobresa infantil, la violència contra la infància i garantir la protecció dels nens i nenes migrants. 

Un 33,4% dels menors de 18 anys a Catalunya viu en situació de pobresa o exclusió social, segons l’última Enquesta de Condicions de Vida de l’Idescat. Això significa que més de 462.000 viuen en famílies que no poden atendre les seves necessitats bàsiques. De fet, la infància és el grup d’edat que té les taxes més elevades de pobresa enfront del 19,3% per a la població d’entre 18 i 64 anys, i un 18,1% per als majors de 65 anys. 

“En la nostra tasca diària amb les famílies, ens trobem que moltes d’elles es veuen obligades a escollir entre comprar menjar als seus fills o pagar les factures. Aquesta situació compromet el present i el futur dels nens i nenes i condiciona el seu benestar i desenvolupament, per això és necessari que se segueixin implementant i reforçant mesures per combatre aquesta xacra social”, assenyala Pérez. 

Un altre dels reptes que hi ha a casa nostra és el de protegir la infància enfront de qualsevol tipus de violència. L’any 2020, segons dades dels Mossos d’Esquadra, hi va haver 1.129 denúncies per delictes contra la llibertat sexual que tenien com a víctima un menor i 1.660 per maltractament infantil. Per abordar aquesta problemàtica és necessari que la Llei Orgànica de Protecció Integral a la Infància i l’Adolescència enfront de la Violència es desenvolupi a tots els nivells administratius i aterri les mesures de prevenció, la detecció primerenca i l’atenció integral.

El respecte als drets de la infància migrant també és un dels altres grans reptes ja que es tracta d’un dels col·lectius més vulnerables. A Catalunya, hi ha 1.513 menors migrants sense referents familiars tutelats per l’administració. La recent aprovació de la reforma del Reglament d’Estrangeria ha permès avançar en el ple accés als drets dels infants i adolescents que han arribat sols i han complert la majoria d’edat estan tutelats pels sistema de protecció dels diferents territoris. No obstant això, també hi ha hagut conflictes entre l’interès del control migratori i l’interès superior dels nens i nenes. “És fonamental assegurar un adequat enfocament d’infància en la gestió del fenomen migratori”, apunta Pérez.

Sobre Save the Children

Save the Children es l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països. 

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats

Per a més informació:

Mireia Recasens - 683 651 782