Dia Internacional d’Internet Segur: Save the Children demana educar la infància i l’adolescència en l’ús segur i responsable de les noves tecnologies

  • L'organització aposta per un debat que vagi més enllà de la prohibició i que doni eines als nens i nenes perquè estiguin tan segurs com sigui possible en l'entorn digital

Barcelona, 5 de febrer de 2024. Amb motiu del Dia Internacional d’Internet Segur, que se celebra el 6 de febrer, Save the Children recorda que els nens i nenes són especialment vulnerables a patir qualsevol mena de violència en l’entorn digital, com poden ser abusos sexuals (online grooming), ciberassetjament o sèxting sense consentiment.

A Catalunya, el 2022 es van interposar 673 denúncies per delictes a través de la xarxa que tenien com a víctima un infant o adolescent. En qüestió de gènere, les nenes continuen sent les més afectades per les diferents violències en línia: en el 52% de les denúncies la víctima era una nena o una adolescent amb una edat mitjana de 13 anys.

Denúncies per delictes cibernètics a infants i adolescents

2020    489

2021    608

2022    673

Font: Mossos d’Esquadra. 

“En els últims anys hem vist sorgir noves formes de violència en línia o, simplement, com la violència tradicional s'exerceix ara en un canal diferent: Internet i les xarxes socials. És necessari que, de la mateixa manera que protegim la infància en qualsevol àmbit, també ho fem en l'entorn digital”, assegura Ona Lorda, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children a Catalunya.

Educació digital per nens i nenes

Després d’un debat amb la comunitat educativa, on s’ha tingut en compte la participació dels alumnes, el Departament d’Educació ha aprovat prohibir el mòbil a primària i restringir el seu ús a secundària. “Per Save the Children, aquest debat ha d’anar més enllà de la prohibició. Hem d'assumir que la infància i l'adolescència són a Internet, no podem privar-los d'inici d'aquest espai perquè, des d'una perspectiva de drets de la infància, pot suposar un lloc en el qual aprendre, poder expressar-se lliurement, trobar altres nens i nenes amb interessos afins o participar dels temes que els afecten", assenyala Lorda. 

Per l’organització educar en un ús crític de les tecnologies és contribuir a una educació integral dels nens i nenes com a persones, atenent a coneixements i procediments però també a actituds i valors que els permetin conèixer-se, expressar-se i relacionar-se de manera adequada. “Internet mai serà 100% segur, per tant, hem de dotar a la infància de totes les eines possibles perquè estiguin tan segurs com sigui possible en l'entorn digital i oferir-los aquesta educació digital és necessari per a formar-los des d'edats primerenques en nocions com la privacitat o el risc de contactar amb estranys”, afirma Lorda.

En aquest sentit, el Pla d’Educació Digital de Catalunya contempla a través de l’Estratègia Digital de Centre “conèixer els riscos i adoptar, amb l’orientació del o de la docent, mesures preventives en l’ús de les tecnologies digitals per protegir els dispositius, les dades personals, la salut i el medi ambient, i iniciar-se en l’adopció d’hàbits d’ús crític, segur, saludable i sostenible d’aquestes tecnologies”. Save the Children considera que les mesures que adopti cada centre haurien de contemplar no només la regulació dels mòbils a les aules, sinó que al mateix temps és imprescindible proporcionar les eines educatives als nenes i nenes perquè aprenguin a fer un bon ús del mòbil i assegurar l'acompanyament a les famílies. 

Save the Children posa a disposició de les famílies la seva Escola per a mares i pares per abordar temes com aquest.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.

Arreu de l’Estat treballa des de fa més de 30 anys amb programes d’atenció centrats  en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació

Mireia Recasens: 683 651 782