Despullats, colpejats i amb els ulls embenats: una nova investigació revela la violència i els abusos continus que pateixen els infants palestins detinguts per l'exèrcit israelià

Nou informe: https://stces.me/44bo7AE

Ramala, 10 de juliol de 2023. Els nens i nenes palestins detinguts per l'exèrcit israelià pateixen abusos físics i emocionals: quatre de cada cinc (86%) són colpejats i el 69%, despullats, segons la investigació que Save the Children difon avui. Gairebé la meitat (42%) pateix lesions en el moment de la detenció, com ferides de bala i fractures òssies. Alguns denuncien violència de caràcter sexual i d’altres asseguren que van ser traslladats als tribunals o a centres de detenció en petites gàbies.

La nova investigació es llança coincidint amb la presentació davant el Consell de Drets Humans de Francesca Albanese, Relatora Especial sobre la situació dels drets humans en els territoris palestins ocupats des de 1967, de proves sobre la detenció de nens i nenes palestins. Es calcula que cada any hi ha entre 500 i 1.000 nens i nenes reclosos en centres de detenció militar israelians.

Save the Children afirma que aquestes pràctiques constitueixen un greu i prolongat problema de violació de drets humans i demana a Israel que posi fi a la detenció de menors d’edat palestins en virtut de la legislació militar i al seu enjudiciament en tribunals militars.

Així mateix, Save the Children i YMCA, una de les seves organitzacions sòcies al terreny, han entrevistat 228 menors d'edat (221 nens i 7 nenes) exdetinguts –entre un i divuit mesos– de tot Cisjordània i han comprovat que la majoria són colpejats, emmanillats i embenats durant la detenció. També són interrogats en llocs desconeguts sense la presència del seu pare, mare o tutor legal, i sovint se'ls priva de menjar, aigua i son, o d'accés a assistència lletrada. El principal presumpte delicte d'aquestes detencions és el llançament de pedres, que pot comportar una pena de 20 anys de presó per als nens i nenes palestins.

Aquesta nova investigació és la continuació d’Indefensos, que Save the Children va fer el 2020, i constata que l’impacte dels abusos físics i emocionals durant la detenció s’ha disparat, amb profundes conseqüències en la capacitat de recuperació dels infants.

Khalil [nom fictici], que va ser detingut quan tenia 13 anys, explica que no va rebre atenció sanitària: "Tenia una ferida a la cama, estava enguixat i havia d'arrossegar-me per poder moure'm. Sentia que em destrossaven el cos. No tenia crosses per ajudar-me a caminar, no parava de demanar ajuda als soldats durant el trasllat, però ningú em va ajudar".

Khalil assegura també que va patir amenaces per part d'un membre de l'exèrcit israelià: "El soldat va amenaçar en matar-me quan em va detenir per segona vegada. Em va preguntar si volia que em passés el mateix que el seu cosí, ja que a ell l'havien matat. Em va prometre que a mi em passaria el mateix i que moriria, però que abans m'enviaria a la presó. A més, em va dir que tornaria a buscar-me i cada dia espero que arribi aquest dia".

Alguns nens i nenes van informar que creien que diferents tipus d'abusos tenien com a objectiu empènyer-los a admetre coses que no eren certes per incriminar a altres persones, inclosos membres de la seva família.

Yasmeen [nom fictici], mare d'Ahmed [nom fictici], detingut quan tenia 14 anys, explica que durant l'interrogatori al seu fill el van convèncer perquè delatés al seu germà a canvi de ser alliberat: “Era ingenu i no entenia el que estava passant. Va dir el que li van dir que digués; uns dies després, van venir a casa nostra i van detenir al meu altre fill".

Xifres contra la infància

El nou informe de Save the Children recull una sèrie de dades que demostren les violacions de drets humans que pateix la infància i l'adolescència a Cisjordània:

  • Durant la detenció, el 42% dels infants van patir ferides, incloses ferides de bala i fractures òssies, i el 65% van ser detinguts durant la nit, principalment entre la mitjanit i l'alba. La meitat de les detencions es van produir a les seves llars.
  • La majoria d’infants van patir terribles nivells d'abusos físics i emocionals, com pallisses (86%), amenaces d'agressió (70%) i cops amb pals o pistoles (60%).
  • Alguns d’ells van denunciar violència i abusos d'índole sexual, com cops o tocaments en els genitals, i el 69%, escorcolls.
  • El 60% dels infants van ser sotmesos a règim d'aïllament, amb una durada que va oscil·lar entre un i 48 dies.
  • Als infants se'ls va negar l'accés als serveis bàsics: el 70% va dir que havia passat gana i el 68% va afirmar no rebre atenció sanitària.
  • Al 58% dels nens i nenes se'ls van negar les visites o la comunicació amb la seva família mentre van estar detinguts.
  • La majoria dels infants detinguts són nens, una tendència que es reflecteix en l'enquesta, ja que ells representen el 97% dels enquestats.
  • El nombre d’infants que tenen malsons freqüents ha augmentat del 39% al 53% i el percentatge que pateixen insomni o dificultats per adormir-se s'ha disparat del 47% al 73%, en comparació amb els nens i nenes enquestats el 2020.
  • La il·lusió i l'esperança de la infància en el futur ha disminuït del 96% el 2020 al 68% el 2023, un augment alarmant en un context amb escàs suport psicosocial disponible.

Lana [nom fictici], mare de Mohammed [nom fictici], que va ser detingut quan tenia 14 anys, explica que després que alliberessin el seu fill, ell no volia separar-se del seu costat i demanava dormir amb ella: “Es nega a sortir de casa. Ha estat un repte per nosaltres; crec que està traumatitzat. El van detenir un dimarts a la nit, i ara tots els dimarts es pensa que el venen a buscar".

Jason Lee, director de Save the Children als Territoris Ocupats de Palestina, assegura que, cada any, aproximadament entre 500 i 700 nens i nenes palestins es veuen assenyalats pel sistema judicial militar israelià: “Són els únics nens del món que experimenten un enjudiciament sistemàtic en tribunals militars. La nostra recerca demostra –una vegada més– que són objecte d'abusos greus i generalitzats en mans de qui se suposa que ha de cuidar d'ells”.

Lee denuncia que no hi ha justificació per colpejar i despullar els infants, tractar-los com a animals o robar-los el seu futur: “Es tracta d'una crisi de protecció de la infància que no pot continuar ignorant-se. Aquest abusiu sistema de detenció militar ha d’acabar-se", conclou.

Save the Children demana a Israel que respecti tots els drets de la infància i el dret internacional, i demanda una moratòria immediata sobre l'arrest, la detenció i el processament d’infants per part de les autoritats militars israelianes.

Save the Children als Territoris Ocupats de Palestina

Save the Children treballa amb la infància i l'adolescència palestina des de la dècada de 1950, amb presència permanent als Territoris Ocupats de Palestina des de 1973. Té presència a tota la regió gràcies al treball en xarxa amb més de 30 organitzacions sòcies, que treballen conjuntament per garantir que els nens, nenes i adolescents sobrevisquin, tinguin l'oportunitat d'aprendre i estiguin protegits de tota mena d'abusos, així com per promoure el compliment de la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de l’Infant.