- En el Dia Mundial de la Infància, Save the Children revela que més de 17,6 milions de nens i nenes arreu del món naixeran amb fam aquest any, una cinquena part més que fa una dècada.
- Segons la seva anàlisi, l'Àfrica i l'Àsia concentren el 95% dels naixements desnodrits. A la República Democràtica del Congo (RDC), el nombre de nens i nenes que neixen amb fam és el més alt des que hi ha registres.
- La inestabilitat econòmica, els conflictes i les repetides crisis climàtiques han contribuït a aquesta devastadora crisi de la fam, i això que les dades de l'anàlisi no inclouen l'impacte que està tenint l'escalada de violència als territoris palestins ocupats sobre la fam, on 2,3 milions de persones a Gaza han tingut dificultats per menjar a causa dels continus bombardejos.
A la RDC, Sifa, de 33 anys, dona el pit al seu fill acabat de néixer. Foto: Baraa Shkeir/ Save the Children
Recursos per mitjans: https://www.contenthubsavethechildren.org/Package/2O4C2S3O1V6B
Londres / Ginebra, 20 de novembre de 2023 - Com a mínim, 17,6 milions de nens i nenes naixeran amb fam aquest any, és a dir, uns 33 per minut, el que suposa un augment del 22% respecte fa una dècada, segons un nou estudi de Save the Children publicat avui amb motiu del Dia Mundial de la Infància.
L'organització revela que aquest any hi haurà una cinquena part més de nadons que passaran fam comparat amb el 2013, quan 14,4 milions de nens i nenes van néixer sota l'ombra de la fam, segons les darreres dades nacionals sobre la prevalença de la desnutrició de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) i les estimacions de l'ONU sobre el nombre de naixements.
La inestabilitat econòmica, els conflictes i les repetides crisis climàtiques han contribuït a una devastadora crisi de la fam que afecta tots els racons del món. Segons l'anàlisi de Save the Children, l'Àfrica i l'Àsia concentren el 95% dels naixements desnutrits del món el 2023. Aquestes dades no inclouen l'impacte que l'escalada de violència als territoris palestins ocupats està tenint sobre la fam o la natalitat a la regió.
"Més de 17 milions de nadons entraran aquest any en un món on la fam devorarà la seva infància. Això equival a 33 nens i nenes per minut, una mica més que el nombre d'alumnes d'una classe a Espanya. La fam destruirà els seus somnis, silenciarà els seus jocs, paralitzarà la seva educació i amenaçarà les seves vides", declara Andrés Conde, director general de Save the Children Espanya. "El futur d'aquests nens i nenes ja està compromès fins i tot abans de respirar per primera vegada. Hem de protegir la seva infància i el seu futur abans que sigui massa tard".
Néixer en plena crisi de fam a la República Democràtica del Congo
En els països on com a mínim el 25% de la població pateix fam crònica, la República Democràtica del Congo (RDC) tindrà aquest any el nombre més alt de nadons nascuts desnodrits. Es preveu que prop de 1,5 milions de nadons naixeran sota l'ombra de la fam a la RDC, la xifra més alta coneguda al país des que van començar els registres de la FAO el 2001.
Les projeccions indiquen que, el 2023, uns 6,6 milions de nens i nenes menors de cinc anys estaran desnodrits en aquest país africà.
Sifa, de 33 anys, que viu en un campament de desplaçats a Kivu del Nord, a la RDC, lluita per alimentar els seus cinc fills, incloent el més petit, nascut fa tan sols tres mesos. Després de perdre tres fills a causa de la malària, el còlera i els grups armats, té por de perdre'n un altre, aquest cop per fam: "Viu amb la por constant de perdre'n un altre fill. No deixo de pensar: veuré créixer mai els meus fills i tindrà prou menjar per a ells? Tinc por de despertar-me cada dia i veure que el meu nadó ja no és aquí", afirma. "Des que vaig donar a llum fa tres mesos, em costa molt alimentar el meu fill. Sé que hauria de menjar més, però el poc que tenim ho dono a la meva filla de nou anys. Ella ja demana menjar cada dia i dorm amb fam, així que intento donar-li alguna cosa. Sé que és perillós enviar-la fora, però no tenim cap altra opció, necessita menjar", afegeix.
Sobreviure amb l'estómac buit a l'Afganistan
Afganistan es prepara per registrar el nombre més alt de nens i nenes nascuts amb fam d'Àsia entre els països amb grans nivells de desnutrició. És el primer país d'Àsia i el quart del món dels 10 països que tenen com a mínim un 25% de la seva població subnodrida.
Marium, de 10 mesos, és un dels 440.000 nens que es calcula que naixeran amb fam a Afganistan aquest any. Als sis mesos, Marium va començar a tenir diarrea i més tard se li va diagnosticar pneumònia a causa de la debilitat del seu sistema immunològic. La seva mare, Zolaikha, de 23 anys, va explicar que la família no es pot permetre aliments nutritius per mantenir sans els seus fills degut als seus ingressos limitats: "Des que li vam donar aigua i menjar casolà, va començar a tenir diarrea. Fa dos mesos es va debilitar greument. Estava molt feble. Plorava tot el temps i sempre tenia dolors o molèsties i febre alta. Jo plorava amb ella. Era difícil veure la meva filla patint. Espero que cap infant enmalalteixi. La meva altra filla, Zohra, també estava greument desnodrida. També tenia diarrea freqüent i més tard va agafar pneumònia. Tot per beure aigua contaminada i no tenir prou aliments nutritius", explica.
L'escalada de violència a Gaza i el seu impacte en la fam
En el passat s'han aconseguit enormes progressos per reduir la fam al món. Segons l'anàlisi, 21,5 milions de nens i nenes van néixer amb fam el 2001, una cinquena part més que el 2023. No obstant això, els progressos van començar a disminuir significativament el 2019, en gran part a causa de la inestabilitat econòmica, els conflictes i l'empitjorament de la crisi climàtica.
Les darreres dades nacionals sobre subnutrició es van publicar abans de l'escalada de violència als territoris palestins ocupats, on 2,3 milions de persones a Gaza han tingut dificultats per menjar prou a causa dels continus bombardejos. Utilitzant la taxa de natalitat a Gaza de l'ONU, Save the Children va descobrir que s'espera que neixin més de 66.000 nadons a Gaza aquest any, i més de 15.000 entre el 7 d'octubre i finals del 2023. Sense una aturada del foc, les vides dels nadons penjaran d'un fil des del moment en què neixin.
"La fam no és una causa perduda. Tenim el poder de reduir significativament el nombre de nens i nenes desnodrits ara mateix, com ho hem fet en el passat", afirma Conde. "No obstant això, si no abordem les causes profundes de la fam i la desnutrició, seguirem assistint a la retard dels progressos realitzats en favor de la infància. Aquesta és una crisi mundial de la fam, i requereix una solució mundial", sentencia. La població de Gaza, amb només un 10% dels aliments necessaris ingressant a la Franja des de l'inici del conflicte el passat 7 d'octubre, "s'enfronta a la possibilitat immediata de morir de fam", alerta el Programa Mundial d'Aliments (PMA) de Nacions Unides.
Les peticions de Save the Children
L'organització fa una crida als líders mundials reunits a la cimera mundial sobre seguretat alimentària que se celebra avui al Regne Unit perquè abordin les causes profundes de la inseguretat alimentària i nutricional aguda. Només posant fi als conflictes mundials, abordant la crisi climàtica i la desigualtat global, i construint sistemes de salut, nutrició i protecció social més resistents i menys vulnerables a crisis com la COVID-19, els conflictes i la crisi climàtica, podrem garantir que en els propers anys no tornin a sonar les mateixes alarmes.
Save the Children també reclama una major col·laboració, diàleg i inversió intersectorial amb les comunitats locals, així com el seu lideratge, per reforçar la planificació i execució de les respostes, i la seva capacitat per actuar amb presteza i evitar que les crisis previsibles es converteixin en crisis. També demana als líders mundials que ampliïn les intervencions de baix cost per prevenir i tractar la desnutrició: tractament comunitari de la desnutrició aguda, suport i protecció de la lactància materna i inversió en atenció sanitària comunitària i primària.
En els 5 minuts que has trigat a llegir aquesta nota de premsa, 165 nens i nenes han nascut amb fam arreu del món.
Notes per a l'edició:
- Metodologia: Per a l'anàlisi, Save the Children ha utilitzat dades de les Perspectives de Població de les Nacions Unides per a l'any 2023 i les últimes dades nacionals sobre la fam de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), que es mesura per la subnutrició. Les dades nacionals més recents publicades per la FAO arriben fins al 2022; les dades nacionals fins al 2022/2023 encara no s'han fet públiques. Les dades sobre la prevalença de la subnutrició només estan disponibles per a la població total. En aquest anàlisi estem estimant que la proporció de nens afectats per la fam és equivalent a la mitjana de la població total, aplicant les taxes de subnutrició al nombre de naixements a cada país. És probable que això subestimi el veritable efecte, ja que es podria esperar que les comunitats més pobres -en la majoria dels països alberguen proporcionalment més nens i nenes- tinguin més probabilitats de veure's afectades per la fam. Aquest anàlisi utilitza estimacions específiques de la fam per a cada país per reflectir amb més precisió la proporció de nens en la població total.
- Segons l'anàlisi, més de 21,5 milions de nens i nenes van néixer amb fam el 2001. El 2018, la xifra va baixar a uns 14,5 milions, però després va pujar a 15,3 milions el 2019. El 2023, es calcula que hi haurà 17,6 milions de naixements desnutrits, un 22% o aproximadament una cinquena part més que el 2013, quan va haver-hi 14,4 milions.
- Entre l'1 de gener i el 31 de desembre de 2023, hi haurà 525.600 minuts. 17,6 milions dividits per 525.600 = 33,48, la qual cosa suggereix que una mitjana de 33 nens i nenes per minut naixeran amb fam el 2023.
- Segons l'anàlisi, els 10 països amb major nombre de nens i nenes nascuts amb fam en països on almenys el 25% de la població està desnodrida són: (1) RDC, Uganda, Madagascar, Afganistan, Kenia, Somàlia, Moçambic, Iemen, Txad, (10) Zàmbia.
- Dels 10 països que tenen almenys un 25% de la seva població subnodrida, Afganistan és el quart del món, i el primer d'Àsia.
- Segons l'anàlisi, Àfrica i Àsia concentren el 95% dels naixements subnodrits del món el 2023, amb Àfrica amb més de 9,4 milions de nens i nenes nascuts amb fam i Àsia amb 7,4 milions, el que equival a més de 16,8 milions en total.
- S'estima que prop de 1,5 milions de nadons han patit fam a la República Democràtica del Congo, la xifra més alta registrada al país des que la FAO va començar a dur registres el 2001. Tant la taxa de natalitat com la de desnutrició a la RDC han augmentat des del 2001. Segons les dades de la FAO, el 27,9% dels nens estaven desnutrits el 2001, xifra que va augmentar al 35,3% el 2021. El 2021 són les últimes dades publicades per la FAO sobre la fam al país.
- Utilitzant les dades de l'UNFPA per a la taxa de natalitat a Gaza i aplicant la taxa de bessons per al Territori Palestí Ocupat, el 2023 naixeran de mitjana uns 183 nadons al dia, més de 66.000 naixements en tot l'any. Hi ha 86 dies entre el 7 d'octubre i la fi de l'any, la qual cosa significa que més de 15.000 nens naixeran a Gaza durant aquest període. Aquest anàlisi no inclou la recent taxa de mortalitat de l'actual escalada de violència, per la qual cosa el nombre de naixements pot ser lleugerament inferior entre el 7 d'octubre i finals del 2023.
- Definició de fam: La fam és la forma que té el cos d'indicar que li falten aliments i que necessita menjar alguna cosa. La fam sostinguda pot conduir a la desnutrició, tot i que és només una de les moltes causes; altres són la diarrea, la malària i el VIH i el SIDA.