Barcelona es desperta amb pupitres i cadires buides per denunciar que la meitat de les escoles a Síria han estat destruïdes per la guerra

  • Save the Children llança la seva campanya #NuncaSerán per alertar de les conseqüències de la guerra per als nens i nenes sirians 
  • En llocs com Guta, més de 60 escoles han estat destruïdes durant els dos primers mesos del 2018 i més de 57.000 infants han deixat d’anar al col·legi  

FOTOGRAFIES (Crèdit de foto: Ferran Martí / Save the Children) + IMATGES PER TV (Recursos i totals d’Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya) https://prensasavethechildren.smugmug.com/Nacional/Migraciones/Acto-de-calle-Campa%C3%B1a-Save-the-Children-NuncaSer%C3%A1n/Barcelona/i-f3F8TV9

Barcelona, 13 d’abril de 2018. Barcelona, Bilbao, Madrid, Sevilla i València s’han despertat avui amb pupitres buits que simbolitzen les conseqüències dels darrers sets anys de conflicte sirià per a la infància. Uns dos milions i mig de nens i nenes no poden anar a l’escola i la meitat dels col·legis han estat totalment destruïts o són inservibles. 

Save the Children llança avui la campanya #NuncaSerán per denunciar que, sense educació, els nens sirians mai no podran tenir un futur. 

Nunca serán Barcelona

La platja de Sant Sebastià de Barcelona amb pupitres buits. Ferran Martí / Save the Children

Des de mitjans de l’any passat, els nivells de violència a Síria, lluny de reduir-se, han augmentat de forma greu, especialment als llocs coneguts com a “zones de distensió”, declarades segures per a la població civil. Hospitals i escoles són objectiu dels bombardejos. En llocs com Guta, més de 60 escoles han estat destruïdes durant els dos primers mesos d’aquest any i més de 57.000 nens i nenes han perdut l’oportunitat d’anar a classe. Les escoles que encara funcionen no tenen electricitat ni gas, han hagut de moure’s als soterranis i només obren un parell d’hores al dia. 

“Els meus fills no estan segurs a l’escola. Els col·legis que es troben a la zona estan destruïts i els meus fills fa tres anys que no van a classe regularment. Estem perdent una generació completa de nens i nenes que no poden aprendre a llegir ni escriure. No vull que vagin a l’escola si obri perquè sé que obrirà un dia però després la tancaran uns altres 10 pels bombardejos”, explica Qamar, una mare desplaçada a Idlid. 

Save the Children ha fet una enquesta a prop de 2.000 nens i nenes d’entre cinc i 11 anys al nord-est de Síria. Els resultats mostren que els set anys de conflicte estan deixant unes seqüeles irreparables en l’educació dels infants. Més d’una tercera part dels alumnes d’entre nou i 11 anys tenen un nivell de lectura d’un nen de cinc anys; quasi la meitat d’aquests nens no pot resoldre ell sol un problema de matemàtiques que normalment s’ensenya a infants de cinc anys i fins i tot alguns ni tan sols són capaços de reconèixer les lletres i els números. 

“L’accés a l’educació durant l’enfrontament ofereix als alumnes una protecció important i sensació d’estabilitat. La seguretat a les escoles ajuda a reduir els efectes psicològics de la guerra i a més protegeix els nens de les xarxes de tràfic d’éssers humans i de ser reclutats per grups armats”, explica Antoni Pérez, director de Save the Children a Catalunya.

Nunca serán Barcelona 2

La meitat de les escoles a Síria estan buides o destruïdes. Ferran Martí / Save the Children

Els darrers mesos de conflicte han estat especialment violents. A finals de 2018 es van registrar les taxes més altes de desplaçaments dins del país, en tan sols tres mesos un milió de persones van quedar-se sense llar. Les víctimes mortals han augmentat en un 50% des de la segona part del darrer any i es calcula que un milió de nens i nenes viu en zones on és difícil arribar, on no entra ni un comboi amb menjar o medicaments, i com a conseqüència les taxes de desnutrició infantil s’han disparat. 

Save the Children exigeix a la Unió Europea que es comprometi amb la infància siriana i defensi els seus interessos i drets a totes les reunions i negociacions que s’estan celebrant sobre el conflicte. La UE ha d’assumir un paper protagonista i responsable amb la infància siriana i s’ha de comprometre a: 

  • Encapçalar una resposta centrada en la protecció dels infants sirians tant dins com fora de casa seva. 
  • Obrir les seves fronteres i establir plans d’acollida per als nens refugiats, sobretot per als que arribin sols. 
  • Exigir que les escoles deixin de ser objectius militars a Síria i garantir que es dugui davant de la justícia a tots aquells que violin els drets dels infants mitjançant investigacions independents sobre tots els atacs a col·legis i hospitals i sobre la resta de violacions del Dret humanitari internacional. 

Per demanar als líders europeus que es comprometin a protegir la infància siriana, l’ONG té oberta una petició de signatures a savethechildren.es/nuncaseran 

Per a més informació:
Mireia Recasens - 683 651 782 / 93 310 52 00
mireia.recasens@savethechildren.org