Augmenta més d’un 116% l’arribada de menors d’edat migrants a Espanya el 2023

  • Amb motiu de la creació de la Comissió Interministerial de Migracions, Save the Children destaca l'oportunitat d'incorporar un adequat enfocament en infància i assegurar un impuls al sistema de repartiment de menors d'edat entre comunitats autònomes

17 de gener de 2024. El 2023 va augmentar un 82,1% el nombre de persones migrants que van arribar arreu de l’Estat de forma irregular, passant de 31.219 el 2022 a 56.852 el 2023, segons dades del Ministeri de l’Interior.  D'aquest total, 5.151 han estat nens i nenes menors de 18 anys, el que es tradueix en un 116,8% més que l'any anterior. El 2022, el nombre va ser de 2.375, i tant aquest any com el 2023, la immensa majoria eren nens, tot i que en els últims mesos s'ha vist un augment de l'arribada de nenes.

La comunitat autònoma de Canàries va ser la que més persones migrants va rebre, i també va registrar un major flux de nens, nenes i adolescents respecte a anys anteriors (2.274 amb data del 6 d'octubre de 2023 enfront dels 1.713 del 2022, segons dades del Govern canari). Les arribades marítimes a les Balears, a la Península i Melilla van augmentar, però va baixar a Ceuta i es va reduir el nombre d'arribades terrestres a Melilla i Ceuta. "Una de les raons per les quals s'ha vist aquest creixement de les arribades a Canàries és per la situació crítica que es viu al Magrib i en altres països propers com el Senegal", ha explicat Catalina Perazzo, directora de polítiques d'infància en Save the Children. El Senegal viu una crisi social i política que ha desembocat en disturbis i enfrontaments, i que pot ser una de les raons per les quals milers de persones van migrar a l'octubre. L'arxipèlag va rebre aquell mes gairebé 15.000 migrants. 

A les causes polítiques, s'hi afegeix la inestabilitat alimentària i la crisi climàtica, que cada vegada genera més migracions. A escala global, les Nacions Unides calculen que cada any 20 milions de persones abandonen el seu domicili per fets meteorològics extrems, com la sequera prolongada, les pluges torrencials, la desertificació, etc. 

Almenys 51 menors d'edat van morir en el seu viatge migratori 

A finals de desembre, es va conèixer la mort d'un nen i d'un jove de 18 anys pel fred en un caiac rescatat a Canàries. Amb això, el nombre de morts totals d'adults i infants el 2023 en el seu camí cap a Espanya -tant a la ruta canària com al Mediterrani - ascendeix a 1.411, segons l'Organització Internacional per a les Migracions. El nombre de nens, nenes i adolescents que han mort en la seva ruta migratòria seria d'almenys 51 morts. L'Organització Internacional per a les Migracions reconeix que podries ser molts més.

Save the Children detalla que es tracta de menors que fugen de països en guerra, d'entorns hostils o de manca d'oportunitats als seus països d'origen. L'organització demana, a més d'aquesta coordinació entre comunitats i la creació d'un protocol, més places i finançament per als adolescents que aviat seran majors d'edat. 

Diverses organitzacions com Save the Children han alertat que s'utilitzen mètodes per determinar l'edat amb marges d'error que deixen nens i nenes fora del sistema de protecció. La Fiscalia ha xifrat el nombre en 200 menors que van ser tractats com a adults. Perazzo ha recordat que "fins i tot, en alguns casos, hi ha adolescents que diuen que són majors d'edat perquè pensen que així tindran majors oportunitats de quedar-se". 

El Govern va aprovar fa uns dies la creació d'una Comissió Interministerial de Migracions, un organisme essencial per a Save the Children perquè "és necessari que es doni un impuls addicional a la qüestió crucial del repartiment de nens i nenes sense referents familiars entre comunitats autònomes". La directora de Polítiques ha explicat que "la gestió de la situació de la infància i adolescència no acompanyada és un desafiament complex i urgent que requereix una resposta integral i coordinada per garantir el seu benestar i protecció". Save the Children afegeix que cal facilitar la seva inclusió a la societat tenint en compte "el seu interès superior considerant qüestions com si tenen familiars o xarxa en el territori". La Comissió interministerial "suposa una oportunitat excel·lent per discutir i promoure un enfocament d'infància integral en les polítiques en àmbit migratori". 

Irun, la frontera nord de la migració a Espanya 

La ciutat basca fa diversos anys que s’ha convertit en una ciutat de trànsit per als centenars de migrants que travessen la frontera cap a França. El nombre de persones en trànsit entre Baiona i Irun en els últims anys ha experimentat un ràpid increment, registrant-se 5.837 persones el 2018, 4.244 el 2019, 3.493 el 2020 i arribant a les 8.115 persones el 2021 i 6.253 el 2022. D'aquests últims, 1.063 eren dones, i d’aquestes, la meitat viatjava amb menors a càrrec seu, segons dades del govern basc.  

Prop del 90% dels migrants que es mouen en aquesta ciutat han passat abans per Canàries. El seu objectiu és arribar a França, encara que a vegades triguen més de l’habitual (24 a 72 hores) a travessar la frontera pels controls fronterers francesos. 

Save the Children, en aquest context, ha posat en marxa juntament amb altres 6 ONG europees un projecte per protegir i detectar casos de tràfic de nens, nenes, joves i dones menors de 30 anys. El projecte es desenvolupa a les fronteres d'Espanya (Irun), França i Itàlia. "Nens i nenes de curta edat arriben a territori espanyol acompanyats per adults que diuen ser els seus pares, no obstant això, els esforços que es realitzen no són suficients per comprovar una possible situació de tràfic de persones. La situació és especialment delicada en aquelles zones de pas com ara Irun (País Basc). Cada vegada que un infant arriba a Espanya en situació irregular, cal valorar la situació de risc, investigar adequadament i adoptar mesures de protecció eficaces", conclou Perazzo.

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.

Arreu de l’Estat treballa des de fa més de 30 anys amb programes d’atenció centrats  en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació

Mireia Recasens: mireia.recasens@savethechildren.org / 683 651 782