- El 59% de les denúncies per delictes cibernètics a menors, té com a afectada una nena
- L’organització recorda que les menors pateixen més violència per la seva doble vulnerabilitat: ser nena i menor d’edat
Barcelona, 25 de novembre de 2020. En el context del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers la Dona, Save the Children alerta que el 35,3% de les dones víctimes de violència sexual aquest 2020 ha estat una menor d’edat, seguit de les joves de 18 a 25 anys (28%). Pel que fa l’edat més freqüent dels agressors, en un 22,2% dels casos eren joves d’entre 18 i 25 anys, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones.
L’organització denuncia que les nenes pateixen més violència per la seva doble vulnerabilitat: el fet de ser nena i menor d’edat. A tercer trimestre de l’any 2020, 21 menors han estat detinguts per violència masclista en l’àmbit de la parella (de gener a desembre de 2019 en van ser 22).
Per conèixer la magnitud de la violència que poden arribar a patir les nenes i adolescents de manera online, Save the Children destaca una altra dada: el 59% de les 407 denúncies presentades per delictes cibernètics a Catalunya aquest 2020 amb un menor com a víctima, tenien com a principal afectada una nena, amb una edat mitjana de 13 anys. Entre aquests delictes destaquen especialment les amenaces, coaccions i els delictes sexuals, segons dades dels Mossos d’Esquadra.
“En un moment on la infància i l'adolescència passen tant de temps davant dels dispositius mòbils, hem de recordar que l'educació en igualtat, així com la prevenció, la detecció precoç i la notificació de la violència són eines fonamentals per frenar aquestes situacions. Així mateix, és imprescindible que els menors d'edat disposin d'eines accessibles per a la seva edat. La Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència ha de continuar la seva tramitació d'urgència, sense dilatacions, si volem protegir infants i adolescents de qualsevol forma de violència, inclosa la masclista”, assenyala Emilie Rivas, responsable de Polítiques d'Infància de
Save the Children a Catalunya.
L’organització també mostra la seva preocupació davant l’augment de les trucades al telèfon 900 900 120 (línia d'atenció contra la violència masclista). Fins a setembre d’aquest any, el telèfon ha rebut 9.002 trucades per motiu de violència masclista, gairebé les mateixes que es van rebre durant tot el 2019. Això representa un increment del 28% en la mitjana mensual de trucades; si bé l’any passat eren 779 de mitjana mensual, aquest any ha estat de 1.000 al mes, segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones.
El nombre de dones assassinades per violència masclista aquest 2020 a Catalunya ha estat de 10 i una nena de tres anys, filla d’una de les dones, també ha estat víctima d’aquest tipus de violència. Des de gener de 2012, 5 infants han estat assassinats en casos de violència de gènere i 73 menors han quedat orfes a casa nostra. “És intolerable que la infància pagui les pitjors conseqüències de la violència masclista. La violència contra les dones té greus conseqüències en el desenvolupament i benestar dels seus fills i filles, que també són víctimes d'aquesta violència: a més d'estar exposats a les mateixes agressions, poden sofrir símptomes depressius, alteracions del somni o problemes de socialització a l'escola. Els nens i les nenes que a més han presenciat l'assassinat de la seva mare, poden desenvolupar un enorme trauma”, conclou Rivas.
Save the Children fa anys que treballa juntament amb altres organitzacions socials perquè la Llei orgànica de Protecció Integral a la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència tiri endavant amb el major consens polític possible. Fins ara, l'ONG ha aconseguit el suport de més de 531.000 persones a través de la seva petició de firmes.
Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països.
Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.
Per a més informació:
Mireia Recasens - 683 651 782
mireia.recasens@savethechildren.org