- Save the Children explica que la millora del nivell educatiu dels infants està relacionada amb una reducció dels conflictes i un augment de la pau
23 de gener de 2025 - Un de cada tres nens i nenes que viuen en països afectats per conflictes o classificats com a fràgils va estar fora de l'escola el 2024, segons una anàlisi recent de Save the Children. La recerca revela que aproximadament 103 milions d’infants en edat escolar que viuen en 34 països identificats com a afectats per conflictes o fragilitat pel Banc Mundial van quedar fora del sistema educatiu el 2024. Aquesta xifra contrasta significativament amb la mitjana global, on un de cada sis nens i nenes no assisteix a l'escola.
En països com el Sudan, on el conflicte va començar l'abril de 2023, 17,4 milions de nens i nenes han quedat fora de l'escola. Al Territori Palestí Ocupat, els atacs aeris des d'octubre de 2023 han destruït o danyat el 96% dels edificis escolars, deixant sense accés a l'educació els 625.000 nens i nenes en edat escolar.
A Nigèria, que afronta una de les xifres més altes de desescolarització del món, més de 18 milions de nens i nenes no poden assistir a classe. La pobresa, la inseguretat i les normes socioculturals que afecten especialment les nenes, juntament amb els atacs recurrents a les escoles i els desastres climàtics, com les inundacions de setembre, agreugen la situació.
Kyariyam*, una nena de 12 anys de Borno, Nigèria, es troba desplaçada amb la seva família després de les inundacions que van destruir la casa seva i la seva escola a finals de l'any passat: “Em sento molt malament per no poder tornar a l'escola. Sempre em preocupava com recuperaria el que havia perdut. M'encantava aprendre, i les meves matèries preferides eren matemàtiques, ciències, estudis empresarials i educació física”. Kyariyam* és només una de les milions de veus de nens i nenes que clamen per estudiar: "Necessitem que reconstrueixin les nostres llars i escoles. També necessitem uniformes i llibres per poder tornar a classe".
La situació a Ucraïna, que continua en guerra, mostra que 576 centres educatius -entre escoles, llars d’infants i universitats- van patir danys o van ser destruïts el 2024, davant dels 256 centres educatius de 2023. Amb el doble d'escoles atacades, Save the Children explica que els milers de nens i nenes que estudien en línia, en aules subterrànies o que han abandonat l'escola han viscut un retrocés educatiu de gairebé tres anys en aquest país.
La crisi climàtica també acaba amb la escolarització
Milions d’infants continuen fora de l'escola a causa d'una combinació de factors com els conflictes armats, que destrueixen infraestructures educatives i desplacen comunitats; desastres climàtics, que des de 2020 han interromput l'educació de 62 milions de nenes i nenes de 27 països; atacs a escoles, que han augmentat un 20% entre 2022 i 2023 a causa del seu ús militar; i el baix finançament en educació durant dècades que ha frenat els avenços en la lluita contra la desescolarització.
Save the Children destaca que és essencial invertir en educació per abordar les causes profundes dels conflictes esmentades anteriorment i per construir societats estables i pacífiques. En l'informe de l'organització humanitària No a la guerra contra la infància, s'assenyala que "la millora del nivell educatiu dels infants està relacionada amb una reducció dels conflictes i un augment de la pau". A més, una educació basada en drets també "pot millorar les habilitats per a la resolució de conflictes, combatre les desigualtats de gènere i proporcionar als nens i nenes els coneixements i habilitats necessàries per prevenir els conflictes durant la infància i, més endavant, a l'edat adulta".
Un futur per davant per a 103 milions de nenes i nens
Andrés Conde, director de Save the Children, ha subratllat la urgència d'actuar: “Uns 103 milions de nens i nenes als països més violents i fràgils del món estan fora de l'escola. Massa infants estan sent privats del seu dret a l'educació, les seves escoles són destruïdes per conflictes o desastres climàtics, o bé la pobresa els impedeix accedir a allò més bàsic”.
Save the Children insta els líders internacionals a finançar plenament l'educació en emergències aquest 2025, implementar la Declaració d'Escoles Segures i garantir que les escoles no siguin objectiu d'atacs ni utilitzades amb fins militars. Conde ha emfatitzat que l'educació en contextos de crisi no només és un dret, sinó també un mecanisme de protecció: "L'educació salva vides. Protegeix els nens i nenes de la violència, l'abús i l'explotació, i els proporciona habilitats essencials per sobreviure en entorns perillosos".
Contacte
Mireia Recasens: mireia.recasens@savethechildren.org / 683 651 782