Tenir un fill o filla és un 15% més car a Catalunya respecte el 2022 per culpa de la inflació

  • Save the Children recull en el seu nou informe que el cost mitjà mensual de la criança a Catalunya és de 938 euros per fill o filla, el territori analitzat més car de l’Estat 
  • Les despeses relatives als aliments han augmentat un 25% en dos anys i l'habitatge ha tingut un augment acumulat del 145% des del 2018
  • L’organització demana que es desplegui l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya que contempla mesures com la creació d’una prestació de caràcter universal destinada a la criança



Informe El cost de la criança el 2024 a Catalunya

Material gràfic per mitjans

Barcelona, 3 de desembre de 2024 - El cost de la criança ha augmentat significativament a Catalunya, arribant a una mitjana mensual de 938 euros per fill o filla el 2024, el que representa un increment del 15% respecte el 2022. Així ho evidencia l’estudi El cost de la criança el 2024 a Catalunya que ha realitzat Save the Children.

Amb aquestes xifres, Catalunya es posiciona com el territori analitzat més car de l’Estat per a la criança, superant la mitjana estatal de 758 euros mensuals, un factor que condiciona directament la decisió de tenir fills. A casa nostra neixen 1,10 fills/es per dona, segons l’Idescat, la taxa més baixa de tot Europa i per sota de la mitjana estatal (1,16).

L'augment dels costos en la criança es deu principalment a la inflació que ha afectat de manera destacada els béns i serveis essencials, com els subministraments de la llar i l'alimentació. Tot i que les despeses relacionades amb l'alimentació han augmentat un 25% des del 2022, l'habitatge ha estat, sens dubte, el factor més greu, amb un augment acumulat del 145% des del 2018, evidenciant-se com un dels principals obstacles econòmics per a les famílies. Aquest  augment substancial de les despeses en l'habitatge ha tingut un impacte directe en la capacitat de les famílies per fer front a altres necessitats bàsiques. A més, el 44,4% dels infants viu en llars amb dificultats per afrontar despeses imprevistes, una xifra que ha augmentat quatre punts percentuals des del 2022.

“La criança representa una càrrega econòmica considerable per a les famílies, especialment en l’adolescència, i s’ha convertit en un factor de risc significatiu de pobresa”, assegura Ona Lorda Roure, responsable de polítiques d’infància de Save the Children a Catalunya. “Les famílies amb filles i fills han de destinar més de la meitat de la seva renda a aquestes despeses i la probabilitat d’estar sota el llindar de la pobresa augmenta un 70% per aquelles que tenen menors d’edat al seu càrrec”, apunta.

Risc més gran de pobresa: llars amb menors de 18 anys i monomarentals 

En un context de creixement generalitzat de rendes, els indicadors de pobresa s’han mantingut estables o s’han reduït el 2023 per quasi tots els grups d’edat i tipus de llars. No és així en el cas de les persones menors de 18 anys o en les llars amb nens i nenes, els indicadors de pobresa dels quals empitjoren. Per exemple, si la taxa AROPE de la població general s'ha mantingut estable l'últim any (passant del 24,2% al 24,6%), entre la població infantil i juvenil ha augmentat del 31,7% al 32,5%. De fet, Catalunya té una de les taxes de pobresa infantil més elevades d’Europa, 8 punts per sobre de la mitjana europea (del 24,8%). D’altra banda, la xifra de pobresa per a les llars monomarentals és especialment preocupant: el 36% de les famílies d'aquest tipus estan en risc de pobresa. 

*La taxa AROPE té en compte tres indicadors: pobresa monetària, privació material i social severa i baixa intensitat laboral. 

L’habitatge, despesa clau 

Les despeses corrents d’habitatge són de les que més han augmentat, amb un increment del 10% des del 2022 i del 145% des del 2018. De mitjana, el cost addicional respecte a l'habitatge quan neix un nen o nena és de 184 euros al mes. En total, les despeses relacionades amb l’habitatge, sumant-hi els subministraments de la llar, arriben als 238 euros mensuals per fill o filla. Aquest augment significatiu en els costos de l’habitatge contribueix a la càrrega econòmica general que afronten les famílies, especialment aquelles amb ingressos limitats. 

El cost de la criança segons l’edat 

El cost de criar un nen o una nena varia significativament segons l’etapa de la infància o adolescència. De 0 a 3 anys, el cost mensual és de 796 euros. Les principals partides amb més pes en aquesta franja d’edat són la conciliació (les escoles bressol), l’habitatge (adaptar l’espai a un nou membre) i l’alimentació. Dels 4 als 6 anys, el cost mensual és de 859 euros. 

Dels 7 als 12 anys s’assoleix la xifra màxima, amb un cost mensual de 993 euros. A l’habitació es fan alguns canvis per deixar de banda alguns mobles. Els nens i nenes ja mengen més quantitat d’aliments i s’han incorporat totalment a la dieta familiar. Dels 13 als 17 anys, el cost mensual és de 992 euros. Els nens i nenes han deixat les joguines de banda i l’oci es fa amb amics i amigues o a través de dispositius tecnològics.

La importància de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya 

L’estudi conclou amb una crida a reforçar les polítiques públiques de suport a la criança, com la implementació d’una prestació estesa per fill o filla a càrrec. La creació d’una prestació de caràcter universal o gairebé universal destinada a la criança seria un pas fonamental per reduir la desigualtat entre les famílies. Aquesta mesura ajudaria les famílies amb una part dels costos de criança, eliminant barreres burocràtiques i proporcionant un suport continu, especialment per a aquelles amb menys recursos. 

A més, Save the Children planteja ampliar i replantejar les prestacions enfocades a la infància. Només el 25,3 % dels infants en situació de pobresa severa a Catalunya són beneficiaris de l’RGC, el 10,7 % si prenem com a referència els infants en situació de risc de pobresa. Si considerem el nombre de potencials beneficiaris menors d'edat, 112.623, només un terç la reben (37.954). Això fa palesa la limitació d’aquest mecanisme per combatre la pobresa infantil.

El complement de 100 euros per membre addicional de l’RGC no ha estat dissenyat especialment per als infants, la qual cosa explica per què aquest mecanisme no ha estat eficient per reduir les situacions de pobresa de les famílies amb fills a càrrec. Per tant, implementar un complement específic per a la criança, destinat a totes aquelles famílies que es trobin en situació de vulnerabilitat d’uns 200 euros mensuals permetria garantir un major suport econòmic a les famílies amb més càrrega familiar. 

Per garantir l’accés a un habitatge digne, és imprescindible augmentar la despesa pública catalana amb l’objectiu d’ampliar el parc públic d’habitatges, que actualment només representa l’1,7%, amb l’objectiu d’assolir el 9,3% de la mitjana europea. Així mateix, és fonamental concertar la mobilització d’habitatges buits de grans tenidors, com la Sareb, per vincular-los al parc públic i destinar-los al lloguer social. 

El desplegament de l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil a Catalunya, presentada a l’abril de 2024, és la clau de volta per impulsar totes aquestes mesures necessàries per fer front a l’increment del cost de criar nens i nenes a Catalunya.

Més informació

Aquesta és la tercera edició de l’informe El cost de la criança realitzat per Save the Children. La primera es va dur a terme el 2018, després d'anys d'una llarga recessió que va minvar de manera severa les rendes de les llars amb infants. El 2022, després de la pandèmia, l'organització va realitzar una segona edició. La crisi de preus desencadenada a principis d'aquell any, especialment en els productes alimentaris i energètics, va fer oportú revisar com havia afectat aquell període d'inflació a les llars amb infants.

Contacte

Mireia Recasens: mireia.recasens@savethechildren.org / 683 651 782