Save the Children demana als partits compromís polític amb la infància de cara a les eleccions del 12 de maig

  • L’organització publica “Quant mesura la infància a Catalunya?”, una anàlisi anual sobre la situació dels nens i nenes que recull propostes per als decisors polítics

Informe ‘Quant mesura la infància a Catalunya?’  

Barcelona, 9 de maig de 2024. Save the Children alerta que tot i que els nens, nenes i adolescents no votin aquest 12-M, és necessari que tots els partits els mostrin el seu compromís polític i els situïn al centre de l’agenda i polítiques públiques de la nova legislatura. La pobresa infantil o la violència continuen sent els grans reptes als quals s’enfronta Catalunya. 

Actualment, hi ha 363.900 nens i nenes a casa nostra que viuen en situació de pobresa. La infància és el grup d’edat de població més empobrida: el 26,8% enfront del 18% de la població general. Unes xifres que situen Catalunya a la cua d’Europa en pobresa infantil. 
Tenir fills i filles és un factor de pobresa. Les famílies monoparentals tenen la taxa més alta, un 33%, seguida per la de la resta de famílies amb infants a càrrec, amb una taxa del 22,7%, enfront del 13,1% de taxa de pobresa de les llars sense nens i nenes. Això significa que les llars amb fills i filles continuen sent les més pobres.  

Un dels factors essencials per tenir un nivell de vida adequat és tenir accés a un habitatge digne. Però l’augment desorbitat dels preus, unit a l’oferta reduïda d’allotjament públic i a la situació econòmica de les llars amb infants, ha esdevingut un factor d’exclusió social que afecta directament la infància i que fa que moltes d’aquestes famílies malvisquin en habitatges inadequats o en risc de desnonament. Aquestes males condicions de l’habitatge tenen una implicació negativa sobre la salut mental i física dels nens i les nenes. 

Davant d’aquesta situació, Save the Children considera cabdal que el pròxim govern impulsi una estratègia transversal i integral per combatre la pobresa infantil. Algunes de les mesures que hauria de contemplar aquesta estratègia són la prestació universal d’infància, repensar la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) en perspectiva d'infància, la gratuïtat de l'escola bressol 0-3 i també del lleure educatiu. Referent a l’habitatge, l’organització assegura que cal augmentar la despesa pública catalana per augmentar el parc públic d’habitatges —actualment de l’1,7%— i apropar-se al 9,3 % de la mitjana europea, així com preveure un complement d’habitatge per als beneficiaris de l’RGC, prenent com a exemple la renda basca,

Pel que fa a la violència que pateixen els infants, Save the Children recorda que es tracta d'una realitat molt àmplia, que afecta molts nens i nenes, però que alhora és molt poc visible. Les dades disponibles basades en estadístiques oficials representen només la punta de l’iceberg, ja que només recullen els fets denunciats o notificats.  

Catalunya ha fet un gran pas amb la implementació del model Barnahus, un sistema de coordinació i col·laboració entre els serveis que intervenen en un cas d’abús sexual infantil, arreu del territori. Cal, però, que això vagi acompanyat de l’especialització de la justícia proporcionant una formació estandarditzada inicial i contínua en violència contra la infància i sobre el model Barnahus a tots els operadors jurídics (fiscalia, jutjats, advocats, equips tècnics dels jutjats, forces i cossos de seguretat, etc.). 

A més, perquè hi hagi espais lliures de violència contra la infància cal garantir el desplegament de la figura del coordinador de coeducació, convivència i benestar a tots els centres escolars i la figura del delegat de protecció a tots els equipaments d’atenció a la infància i en espais de lleure. 

Però cal centrar-se també en la prevenció amb campanyes de sensibilització i incloure en el currículum escolar assignatures obligatòries d’educació afectiva i sexual i de prevenció de totes les formes de violència, així com programes educatius en l’ús segur i responsable d’internet i les noves tecnologies.  

Save the Children s’ha reunit amb els diferents grups parlamentaris per presentar-los la seva anàlisi anual ‘Quant mesura la infància a Catalunya?’ on recull les situacions que vulneren els drets dels nens i les nenes i les principals propostes per fer-hi front perquè pugui servir com a full de ruta pel pròxim govern.  

Sobre Save the Children

Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.

L’organització treballa a Catalunya des de fa més de trenta anys amb programes d’atenció centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.

Per a més informació 

Mireia Recasens: 683 651 782 / mireia.recasens@savethechildren.org