- Es tracta d’una disminució d’0,7 punts percentuals respecte del 2022
- Tot i aquesta millora, la taxa de pobresa infantil (26,8%) segueix sent la més elevada entre tots els grups d’edat i està per damunt de la general que se situa en el 18%
- La situació de privació material severa, el nivell més extrem de pobresa, continua afectant un nombre molt alt de nens i nenes, un 10,9% (131.500).
Barcelona, 26 de febrer de 2024. Un 26,8% dels menors de 18 anys a Catalunya viu en situació de pobresa, uns 0,7 punts percentuals menys que l’any anterior. Així ho revela l’anàlisi que ha fet Save the Children arran de les últimes dades de l’Enquesta de Condicions de Vida (ECV) recollides per l’Idescat avui que reflecteixen una consolidació de la tendència a la baixa. En total, el nombre de nens i nenes en situació de pobresa el 2023 es va situar en 363.900. L’organització adverteix que tot i que es veu una reducció de 14.600 infants respecte al període anterior, els nens, nenes i adolescents continuen sent el grup social amb la taxa de pobresa més elevada, ja que supera la taxa de la població adulta que és del 18%.
Save the Children recorda que viure sota el llindar de pobresa a Catalunya, en el cas d’una llar de dues persones adultes i un menor d’edat, significa ingressar menys de 1.884 euros al mes.
Tot i la lleugera reducció, l’organització alerta de la cronificació de la pobresa infantil severa el 2023 amb un 12,4% (uns 167.771) dels nens i nenes (15,2% el 2022). Aquestes dades mostren que instruments de lluita contra la pobresa com la Renda Garantida de Ciutadania no són suficientment efectius per millorar significativament les condicions de vida de les famílies en situació de vulnerabilitat.
La inflació castiga la infància
Save the Children considera especialment preocupant la situació de privació material severa que afecta actualment l'10,9% (131.500) dels infants de menys de 16 anys, és a dir, el nivell més extrem d’escassetat i la impossibilitat d’atendre necessitats bàsiques pel benestar i la dignitat de la infància, com ara tenir un àpat saludable i equilibrat al dia, poder pagar el lloguer o els subministraments bàsics, o tenir una temperatura adequada dins l’habitatge.
Per exemple, un 20,5% de nens i nenes de menys de 16 anys viuen en llars que no poden permetre’s mantenir l’habitatge amb una temperatura adequada, un augment d’0,8 punts percentuals en comparació al 2022 (19,7%). “Aquestes dades reflecteixen l’impacte que l’alça de preus, especialment de l’energia, els productes de primera necessitat o els lloguers ha tingut en les famílies. És urgent prendre mesures per reduir la desigualtat i la pobresa entre aquelles famílies que més ho necessiten”, explica Ona Lorda Roure, responsable de Polítiques d’Infància de Save the Children a Catalunya.
Tenir fills implica sovint caure en la pobresa
Novament, les llars amb fills i filles menors d’edat s’enfronten a majors taxes de pobresa. El 2023, les llars amb infants presenten una taxa de pobresa del 22,7% enfront del 13,1% de les llars sense nens i nenes. Unes xifres similars a les de l’exercici anterior on les llars amb fills tenien una taxa del 23,8% en comparació al 15,3% de les llars sense fills. Tot això posa en relleu la necessitat de les famílies amb fills i filles de comptar amb ajudes per evitar que la criança suposi un risc de caure en la pobresa.
Tot i que la taxa de pobresa entre les llars monoparentals ha disminuït del 39,3% el 2022 al 33% el 2023, la seva situació continua sent especialment vulnerable. Save the Children reitera que les dones pateixen una major precarietat i pobresa laboral, fet que influeix en les seves taxes de pobresa, desproporcionadament elevades.
Invertir en infància, invertir en futur
La solució a la pobresa infantil requereix polítiques des de diferents fronts que atenguin les diferents dimensions en les quals es manifesta, segons Save the Children. Aquestes polítiques han d'entendre's com una inversió en la infància i, també, en el conjunt de la societat, ja que contribuiran al ple desenvolupament dels nens i nenes, permetent que les seves capacitats i talent aportin al sistema productiu, assegurant la seva prosperitat i benestar.
Algunes de les propostes de Save the Children són:
- Reformular la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) creant un complement per la criança destinat a les famílies més vulnerables.
- Introduir una prestació universal de criança que permeti cobrir les necessitats més bàsiques.
- Garantir l’accés de les famílies més vulnerables a l’educació 0-3 per tal d’afavorir la conciliació.
- Revisar el llindar d’ingressos per accedir a les beques menjador, i igualar-lo al llindar de la pobresa relativa perquè tots els nens i nenes en situació de vulnerabilitat hi tinguin accés.
- Avançar cap a un sistema automatitzat que faciliti la sol·licitud de les prestacions per part de les famílies, disminuint el non-take up (la no percepció d’ajudes tot i tenir-ne dret).
“En aquest sentit, l’Estratègia de lluita contra la pobresa infantil que el Govern de la Generalitat està elaborant juntament amb Save the Children representa una gran oportunitat per revertir aquesta situació que marca el present i el futur de tants nens i nenes a casa nostra”, assegura Lorda.
Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització independent líder en la defensa dels drets de la infància arreu del món. Treballa a més de 115 països salvant vides, protegint els nens i les nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets de l’Infant de les Nacions Unides.
Arreu de l’Estat treballa des de fa més de 30 anys amb programes d’atenció centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. Aquests programes proporcionen una atenció integral als nens, nenes i les seves famílies perquè la situació econòmica en la qual viuen no els impedeixi gaudir plenament dels seus drets i puguin assolir el màxim de les seves capacitats.
Per a més informació
Mireia Recasens: 683 651 782