Save the Children alerta que la Unió Europea contempla rebaixar a sis anys l’edat de detenció i deportació en un Pacte Migratori que oblida els drets de la infància

  • En una roda de premsa conjunta en el marc del Dia Internacional de les Persones Migrants, els directors de Save the Children Espanya, Itàlia, Països Baixos i Alemanya han denunciat les dures implicacions que tindrà el Pacte Europeu de Migració i Asil per a la infància

18 de desembre de 2023. Save the Children es mostra preocupada per la propera aprovació del Pacte de Migració i Asil de la Unió Europea, que podria reduir l'edat de detenció a tan sols sis anys. Aquests nens i nenes serien tancats en centres mentre esperen el resultat del seu procediment d'asil. “El mateix dia que se celebra el Dia Internacional de les Persones Migrants, la Unió Europea està contemplant detenir a infants petits. Europa hauria de ser un refugi i protegir els nens i nenes en lloc de detenir-los i deportar-los. Defensem un pacte migratori que garanteixi i no amenaci els drets i la protecció de la infància”, ha dit Andrés Conde, director general de Save the Children Espanya aquest matí en un acte conjunt amb els directors generals de Save the Children Itàlia, Països Baixos i Alemanya.

El director de Save the Children a Brussel·les, Willy Bergogné, ha expressat la seva preocupació per aquest pacte: “totes les informacions ens fan pensar que serà una deterioració en la protecció de la infància. No només es contempla reduir l'edat de detenció sinó també allargar el temps d’aquesta detenció, amb l'impacte negatiu que això suposaria”. Bergogne ha afegit que la detenció mai respon a l'interès superior de l’infant. Els nens i nenes, les famílies i altres grups vulnerables “han de ser allotjats en un espai adequat immediatament després de la seva arribada i tenir prioritat en els procediments de selecció”.

L'organització ha investigat els efectes adversos de la detenció en nens i nenes, i ha demostrat que aquesta situació els exclou de l'educació i els exposa a riscos de patir violència, insalubritat per amuntegament i problemes de salut mental. “Les decisions que prenguin les institucions i els governs europeus aquest mes tindran un profund impacte en el futur dels nens que es desplacen, ja que determinaran si reben la protecció que necessiten urgentment, si se'ls tracta amb la dignitat que mereixen, si poden reunir-se amb les seves famílies i integrar-se amb èxit en la societat europea”, ha explicat Conde.

La salut mental dels nens migrants és una altra de les preocupacions de l'organització, que treballa tant als països d'origen, com de trànsit i destinació. “Cuidar la salut mental dels nens i nenes que s'integraran a les nostres societats és un assumpte d'interès propi”, ha esmentat Pim Kraan, director de Save the Children Holanda.

“Tenint en compte que 1 de cada 4 persones que arriben a Europa és un infant, la seva vulnerabilitat i les seves necessitats urgents han d'ocupar un lloc central en les negociacions finals. És inconcebible que s'estigui plantejant no considerar als germans com a part de la família a l'efecte de la reunificació familiar”, ha afegit Florian Westphal, director de Save the Children Alemanya. Per a la directora de Save the Children Itàlia, Daniela Fatarella, és imprescindible que “cada infant que arribi a les fronteres europees sigui tractat com el que és, un nen, sense importar la seva nacionalitat o qualsevol altra condició”. Fatarella ha recordat que els equips de l'organització són testimonis diàriament de casos com el d’un petit de 3 anys que va arribar a Lampedusa juntament amb un jove de 18 que el va trobar al desert i el va cuidar durant el trajecte.

Save the Children també ha demanat a Europa solidaritat amb els països del sud, com Espanya i Itàlia, que són els qui més reben l'arribada de nens i nenes migrants, i fa una crida perquè es prenguin mesures urgents per abordar la desoladora situació dels infants refugiats i migrants.

Per a més informació

Mireia Recasens: mireia.recasens@savethechildren.org / 683 651 782