EL NOMBRE DE VIOLACIONS GREUS DE DRETS CONTRA NENS I NENES EN ZONES DE CONFLICTE VA AUGMENTAR UN 13% EL 2022, AMB UNA MITJANA DE 76 AL DIA

  • Un nou informe de Save the Children mostra que el 2022 es van produir 27.638 violacions greus de drets contra nens i nenes en conflicte, el nivell més alt des que es van començar a elaborar aquests estudis el 2005.
  • Parlem d'assassinats, mutilacions, violència sexual, atacs a escoles o reclutament forçós.
  • 1 de cada 6 nens i nenes al món – 468 milions – viuen en zones en conflicte. El rànquing dels pitjors països en conflicte on ser infant el lidera la República Democràtica del Congo.
  • L'organització llança l'informe juntament amb una eina de visualització de dades sobre els atacs contra la infància, que demostra que els nens i les nenes són cada cop més vulnerables.
Stop the war on children 2023

 

14 de desembre de 2023 – El nombre de violacions de drets humans greus comeses contra els nens i les nenes en temps de guerra va augmentar un 13% el 2022, fins a assolir el nivell més alt des que van començar a elaborar-se informes l’any 2005, segons una nova anàlisi de Save the Children, i es preveu que les xifres d'abusos el 2023 augmentin encara més.

L'informe "No a la guerra contra la infància: Deixem que els infants visquin en pau" mostra que el 2022 es van cometre 27.638 violacions greus contra la infància durant els conflictes. L'assassinat i la mutilació de nens i nenes, amb 8.647 casos, representen el nombre més gran de casos denunciats i verificats. Els casos de reclutament i utilització d’infants en conflictes van tot seguit, amb un augment d’un 20%, fins a 7.610 l’any 2022.

Aquestes agressions representen els pitjors crims que es poden cometre contra la infància que viu en zones de conflicte, des d'assassinats, mutilacions, segrestos i violència sexual fins a reclutament en grups armats i atacs a escoles i hospitals. També se sap que aquestes xifres només representen una petita fracció del nombre total de casos, ja que alguns abusos mai es denuncien, mentre que d'altres comesos el 2022 encara s'estan verificant.

Per mostrar millor la prevalença d'aquestes violacions, tant per lloc com per tipus i data, Save the Children també llança avui una nova web que posa a disposició del públic, per primera vegada, dades combinades sobre aquestes tendències que demostren que els nens i les nenes són cada vegada més vulnerables.

Actualment, 1 de cada 6 nens i nenes al món – aproximadament 468 milions – viuen en zones de conflicte, i avui corren més risc de patir danys que en cap altre moment dels últims vint anys.

Els pitjors països afectats per conflictes per ser un infant 

Segons l’anàlisi de Save the Children, la República Democràtica del Congo va ser el pitjor país afectat per un conflicte per ser un infant el 2022, seguit de Mali, en segon lloc i, a continuació, Myanmar. En ordre alfabètic, els altres  països afectats per conflictes que figuren entre els deu primers són: l’Afganistan, Burkina Faso, Nigèria, Somàlia, Síria, Ucraïna i el Iemen.   

Mapa 10 paises SWOC

Els deu pitjors països afectats per conflictes per als infants el 2022. Font: Save the Children.

Gaza i Sudan engreixaran les xifres del 2023

Inger Ashing, directora general de Save the Children Internacional, declara que, tot i que aquestes xifres són devastadores, s'espera que la tendència empitjori el 2023 a causa del conflicte a Sudan, que és actualment la pitjor crisi de desplaçament d’infants del món, i els continuats bombardejos a Gaza: "És un moment terrible per créixer en guerra. Les normes mundials que es van establir per protegir la infància del pitjor que es podia cometre contra ella s'estan enfonsant. Les tendències van en la direcció equivocada: les violacions dels drets dels nens i les nenes augmenten any rere any. El 2022 les dades mostren que es van produir 76 atacs contra infants de mitjana al dia, tot i que a causa de la manca d'informes sabem que és probable que això sigui només la punta de l'iceberg".

És possible que s'assoleixin noves xifres rècord el 2023 perquè, segons Ashing, "la crisi humanitària a Sudan, la pitjor crisi de desplaçament de nens del planeta, ha estat testimoni de massacres, violència sexual atroç, tortura i mutilació de nens i nenes a una escala que no s'havia vist en una generació. També hem vist com la infància porta la pitjor part del conflicte a Gaza, on més d'un milió de vides joves estan en joc. Estem veient com els hospitals es converteixen en camps de batalla i com s’interromp el subministrament d'aliments i aigua. És necessari un alto el foc definitiu ara, immediatament, per aturar el patiment a Gaza".

La infància demana protecció

Els nens i les nenes consultats per l’informe van afirmar que els responsables de la presa de decisions han de garantir la protecció de tots els infants que passen la seva infància en zones on hi ha conflicte. Demanen protecció contra les bombes, els míssils i les mines terrestres, i contra la violència i els abusos. Volen sentir-se segurs, especialment a les seves pròpies cases i barris, amb les seves famílies i amb els seus amics. "Quan un coet cau del cel, no distingeix entre una pedra i un arbre, ni entre un nen i un jove", van afirmar en el consell de nens palestins, a Gaza.

Gudrun Østby, catedràtica de recerca de l'Institut de Recerca per la Pau d'Oslo, afirma: "Les xifres de violacions greus de drets són extremadament alarmants. Sobretot, perquè és probable que aquests casos verificats representin només la punta de l'iceberg. Qualsevol nen que creixi en un entorn de conflicte pot córrer el risc de patir aquest tipus de situacions. Les nostres estimacions per al 2022 mostren que un de cada sis nens vivia a menys de 50 km d'almenys un conflicte. La comunitat internacional ha de fer tot el possible per pressionar les parts bel·ligerants perquè respectin el dret internacional i protegeixin la infància".

Notes per l’edició:  

- Les sis violacions greus de drets contra els nens i nenes: El Consell de Seguretat de l'ONU ha identificat sis violacions greus contra la infància que viu en zones de conflicte armat: assassinat i mutilació de nens  nenes; reclutament o utilització d’infants en forces i grups armats; violació i altres formes de violència sexual contra els nens; segrest de nens; atacs contra escoles i hospitals; i negació d'accés humanitari. Aquestes agressions greus es van definir sobre la base de la seva naturalesa atroç i el seu greu impacte en el benestar de la infància. A més d'aquestes sis definicions, l'ONU ha verificat anualment casos de detenció de nens des del 2012 i els ha presentat en l’informe.

  • Dades actualitzades sobre el nombre de nens que viuen en zones de conflicte dut a terme per l'Institut de Recerca per la Pau (PRIO), Oslo, basats en Uppsala Conflict Data Program's Georeferenced Event Dataset (UCDP GED) creuats amb dades de població de Gridded Population of the World (GPW) i de l'ONU (2021).
  • Anàlisi de Save the Children de l’informe anual del secretari general de les Nacions Unides del 2023 sobre els nens i els conflictes armats, basat en les dades comunicades i verificades l’any 2022. L'anàlisi també es basa en mapatges anteriors de Save the Children sobre el nombre de violacions greus als informes sobre els nens i els conflictes armats del 2005 al 2022. A diferència dels informes anuals de l'ONU sobre els nens i els conflictes, hem inclòs els incidents verificats d'ús militar d'hospitals i escoles en la violació greu d'atacs a escoles i hospitals quan sumem les violacions greus en cada escenari de conflicte.

Per a més informació

Mireia Recasens: mireia.recasens@savethechildren.org / 683 651 782