UCRAÏNA: SIS MANERES COM LA GUERRA HA AFECTAT LA INFÀNCIA

Testimonis (material audiovisual): https://bit.ly/3xBwGX2

BROLL de la visita d’Andrés Conde, director general de Save the Children Espanya, a Ucraïna: https://bit.ly/3XF0mwJ

Kíiv, 22 de febrer de 2023. El conflicte a Ucraïna ha tingut un impacte devastador en els nens i nenes durant l'últim any, amb més de 1.000 morts o ferits, mentre que moltes altres persones han fugit a milers de quilòmetres de casa seva o s'han vist obligades a buscar seguretat en búnquers durant dies i dies.

Tot i que cap experiència és exactament igual, Save the Children ha identificat sis maneres com la guerra ha afectat els 7,5 milions de nens i nenes d'Ucraïna.

1.    Morts infantils 

Una pila d'ossos de peluix col·locada davant d'un edifici d'apartaments destruït a Dnipro simbolitzava el perill constant al qual s'enfronten els nens i nenes a Ucraïna. L'edifici va saltar per l'aire després de l'impacte d'un míssil al gener, matant sis nens i ferint a 126 persones.
Els infants s'enfronten a greus perills en tot moment. Segons l'ONU, fins al 6 de febrer de 2023 havien mort 438 nens i nenes a Ucraïna des del començament del conflicte, i 851 havien resultat ferits.

2.    Efectes en la salut mental 

L'amenaça constant d'atacs amb míssils, així com les sirenes diàries, estan danyant el benestar dels nens i nenes d'Ucraïna. El suport psicosocial és essencial per ajudar a prevenir traumes a llarg termini.

Per això, Save the Children ha creat espais amigables per a la infància per tota Ucraïna. Un petit espai pau on els nens i nenes poden jugar, socialitzar, alleujar l'estrès i oblidar per una estona les seves preocupacions.

3.    Obligats a viure sota terra

Els constants atacs aeris i explosions estan obligant milions de nens i nenes a passar a la clandestinitat. De fet, Save the Children calcula que l'any passat un nen o nena va passar de mitjana unes 900 hores sota terra en búnquers i altres espais subterranis.

Per ajudar als nens i les nenes dels búnquers a mantenir una certa sensació de normalitat, Save the Children ha distribuït joguines i manualitats per fomentar l'aprenentatge per tota Ucraïna. També inclouen activitats de salut mental per ajudar-los a controlar l'estrès sota terra mentre continuen els bombardejos.

4.    Escoles i hospitals destruïts 

Una mitjana de quatre escoles han estat destruïdes o danyades al dia en l'últim any, segons dades publicades pel Ministeri d'Educació i Ciència d'Ucraïna. Així mateix, s'han produït 764 atacs contra instal·lacions sanitàries des de l'escalada del conflicte el 24 de juny de 2022 fins al 6 de febrer de 2023.

L'ensenyament a distància i l'atenció hospitalària es veuen encara més pertorbades pels freqüents talls d'electricitat. En tota Ucraïna, Save the Children està establint centres d'aprenentatge digital i distribuint kits educatius amb material de papereria, perquè els nens i nenes puguin continuar amb els seus estudis tant en línia com en persona.

L'organització també proporciona equips i subministraments mèdics a hospitals i equips mòbils de salut, amb especial atenció a la salut materna i neonatal.

5.    Famílies separades 

La guerra ha suposat que milions d’infants hagin hagut de fugir, acomiadant-se dels seus éssers estimats i deixant enrere la seva vida habitual.  

Més de sis milions de persones estan desplaçades dins d'Ucraïna, mentre que gairebé vuit milions s'han refugiat en altres països europeus. Lluny de casa i separats d'amics i familiars, les persones refugiades tenen problemes de salut mental. Una enquesta de Save the Children va revelar que el 44% dels nens i nenes refugiats a Europa se senten sols, mentre que el 55% estan preocupats pel seu futur. 

6.    Guerra + inflació = pobresa

Impulsada per la guerra i l'augment de la inflació, la pobresa a Europa Oriental i Àsia Central s'ha disparat un 19% enguany, segons l'ONU, mentre que el conflicte ha arrossegat a mig milió de nens i nenes més a Ucraïna per sota del llindar de la pobresa.

Les penúries dels nens i nenes ucraïnesos s'han agreujat a causa de la disminució de les collites: el 40% de les terres destinades al cultiu del blat han estat destruïdes, la qual cosa ha causat problemes econòmics al país i alhora ha posat en perill la vida de milions de nens i nenes africans que depenen d'aquest cereal per sobreviure.