8-M: Save the Children alerta de la normalització de la violència de gènere i la repetició de rols sexistes entre adolescents

Barcelona, 7 de març del 2022. Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, que es commemora cada 8 de març, Save the Children expressa la seva preocupació sobre la normalització de la violència de gènere i la repetició dels rols sexistes entre adolescents. A més, alerta que de les més de 29.000 víctimes de violència de gènere amb mesures de protecció i/o cautelars, registrades per l'Institut Nacional d'Estadística el 2020, 514 eren menors de 18 anys. 

A l'informe No és amor, l'organització analitza les polítiques, els estudis i les dades existents a l’Estat espanyol sobre violència de gènere entre adolescents. Hi adverteix que la violència física no és sinó la punta de l'iceberg de la resta de violències que pateixen les nenes, les adolescents i les dones, que tenen com a base la desigualtat estructural que pateixen: 

La piràmide de la volència de gènere

 

En aquest sentit, l'organització assenyala que les violències simbòliques i estructurals també s'han traslladat a l'àmbit digital. Així, les adolescents expressen un assetjament sexual més gran a través de les tecnologies, generant-se noves formes de violència que van més enllà del ciberassetjament o cibercontrol, com la cibermisogínia o ciberviolència simbòlica. La cibermisogínia comprendria comentaris que busquen insultar les dones com «les dones només serveixen per a...» i la ciberviolència simbòlica seria l'objectivització sexual de les dones. 

Segons l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, el 41,4% de les dones enquestades a Catalunya han estat víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella al llarg de la seva vida. A més a més, el 63% d’aquestes dones han manifestat haver estat víctima de la violència psicològica. Així mateix, l’any 2020, es van rebre un total de 10.606 trucades a la línia d’atenció contra la violència masclista 900 900 120. Un 17% més que l’any anterior. En el registre de dones víctimes de violència de gènere d’aquest servei de trucades, les menors de 18 anys representen un 1,14% dels casos registrats.  

“Des d'edats primerenques, les nenes i els nens assumeixen i incorporen rols i estereotips amb l'objectiu d'encaixar en la societat. Segons aquests estereotips, se socialitzen col·locant l'amor al centre de les seves vides, assumint ser més dòcils i dolços. D’ells, en canvi, se n'espera que siguin més protectors, confonent actituds de control amb actituds de protecció”, assegura Emilie Rivas, responsable d'Incidència Social i Polítiques d'Infància de Save the Children Catalunya. 

Aquests models incrementen el risc de patir violència de gènere i d’assumir, de manera conscient o inconscient, que l’amor implica cert grau de patiment. Amb la campanya #NoEsAmor, Save the Children pretén conscienciar els i les adolescents rebutjant una sèrie de mites respecte l'amor i les relacions romàntiques, que en els darrers temps s'han anomenat «mite de l'amor romàntic», que legitimen certes formes i conductes violentes dins l'àmbit de la parella. Un exemple d'això serien el mite de “els pols oposats s'atreuen” o el de la mitja taronja. 

L’Enquesta de convivència escolar i seguretat a Catalunya (2016-2017) ofereix altres dades d’interès per entendre l’amplitud del fenomen de la violència de gènere entre adolescents. Aquesta enquesta té una mostra de 8.749 51 alumnes des de 1r d’ESO fins a Batxillerat i cicles formatius de grau mitjà i consulta sobre la percepció de la violència, declaració de la violència com a víctimes o agressors/es, així com la percepció i declaració de la violència sexual. Per exemple, demostra, d’una banda, que algunes formes de control no són tolerades ni pels nois ni per les noies, com és el cas de mirar el mòbil on més del 90% dels adolescents no ho veuen una actitud normal en una parella. D’altra banda, però, veiem com altres formes de control, com ara la gelosia, segueixen sent sotmeses al poder dels mites que envolten l’amor i que afirmen que ser gelós és una manera d’expressar l’amor (53,9%). “Si bé hem avançat molt al llarg dels anys, veiem que encara queda molt per construir i és una tasca més complexa quan es creua la violència contra la infància i la de gènere. Si neguem les causes que provoquen la violència de gènere, es tornarà molt més difícil lluitar-hi en contra”, insisteix Rivas. 

Un altre dels temes que s'aborden a l'informe és el coneixement real de la violència de gènere entre adolescents. “Aquesta violència, com tantes altres, se silencia i s'amaga. A més, les adolescents tenen menys experiència i eines per identificar la violència emocional o psicològica. Això fa que un percentatge molt petit d’aquesta violència sigui denunciat. D'altra banda, les estadístiques oficials no abasten explícitament els i les adolescents: o bé es queden curtes (només compten a partir dels 16 anys), o bé la forquilla abasta les i els joves majors de 18 anys (entre 14 i 20 anys)”, afegeix Rivas. 

“Jo sempre associava la violència de gènere com quelcom de molt adults, la típica mare amb fills, i no m'imaginava que es pogués donar també entre adolescents, en persones com jo”, assegura Carla, que va començar a patir-la quan tenia 13 anys. 

Save the Children alerta que aquest tipus de violència és doblement greu perquè té el vessant de gènere i edat. Per això, és urgent contribuir a l’empoderament de les nenes i a la formació a nens i nenes perquè, des d'edats primerenques, puguin entaular relacions positives, sanes, igualitàries i lliures de violència. 

Desenvolupament de la Llei de Protecció de la Infància davant de la violència 

Save the Children demana que aquesta problemàtica s'abordi des de les eines legals actuals amb què es compta, tenint com a principal la Llei Orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència, aprovada aquest any. 

“Necessitem que la Llei orgànica de protecció integral de la infància i l'adolescència enfront de la violència desplegui totes les mesures a tots els nivells administratius. Aquesta llei, que ens ha situat al capdavant a nivell mundial en legislació de protecció a la infància, no es pot convertir en paper mullat. Per això, s'ha d'elaborar ja l'Estratègia d'Erradicació de Violència contra la Infància, que pugui dotar de mesures de prevenció, la detenció primerenca i l'atenció integral”, conclou Rivas. 

Entre les mesures clau dins aquesta Llei, Save the Children considera fonamentals per a la lluita contra la violència de gènere entre adolescents l'educació afectivosexual des d'edats primerenques, l'ús segur i responsable dels entorns digitals, el desenvolupament de recursos d'atenció integral amb enfocament d'infància i adolescència i de gènere i les polítiques de salvaguarda i protocols de detecció i actuació a escoles amb perspectiva de gènere. També demana impulsar i reforçar els programes de reeducació per a adolescents agressors, establir mecanismes de denúncia assegurances confidencials, desenvolupar registres per a la recopilació de dades específiques i, finalment, adaptar el sistema judicial a les necessitats de l'adolescència. 

De forma paral·lela a l'informe No és amor, Save the Children llança també una guia Coeducar en família per ajudar mares i pares a educar en igualtat, així com un curs per a pares i mares. També ha posat en marxa una recollida de signatures per exigir al Govern que s'inverteixi en prevenció de la violència a l'adolescència. 

Sobre Save the Children 

Save the Children és l'organització independent líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l'organització opera a més de 120 països. 

Arreu de l’Estat espanyol treballa en programes d’atenció als nens i nenes més vulnerables, centrats en la infància en risc de pobresa o exclusió social. L'organització atén a més la infància migrant i està centrada a protegir els menors davant de la violència. Save the Children vol que tots els nens i les nenes, independentment de la seva condició o país d'origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats. 

 

Per més informació:  
Judit Saavedra – Comunicació  
683 651 782   
judit.saavedra@savethechildren.org