Milions de nens i nenes de tot el món en risc de fam per la guerra d’Ucraïna

Madrid, 2 de març de 2022 – L'augment vertiginós dels preus del blat a causa de l'operació militar russa a Ucraïna podria posar milions de nens i nenes del Iemen, el Líban i Síria en risc d'emmalaltir o fins i tot de morir de gana.

L'organització demana el cessament immediat de la violència, no només per protegir els nens i nenes d'Ucraïna, sinó també per evitar una escalada més gran de la que ja és la pitjor crisi mundial de fam d'aquest segle. Rússia i Ucraïna representen una important quantitat del subministrament mundial de blat, i conjuntament van exportar més d'una quarta part del blat mundial el 2019. La violència actual provocarà un fort augment dels preus mundials dels cereals i es preveu que el preu del blat pugi el doble en alguns països.

Al Iemen, el blat i el pa constitueixen més de la meitat de la ingesta de calories en una llar mitjana. Aquest país importa el 95% del blat que consumeix, incloent-hi més del 30% que procedeix de Rússia i Ucraïna. Els preus dels aliments al Iemen ja s'han duplicat en els darrers dos anys, i les famílies es veuen obligades a reduir les porcions d'aliments o a saltar-se els àpats per fer front a la situació. Més de la meitat de la població s’enfronta a la fam aguda, segons l’ONU.

La directora de Save the Children al Iemen, Rama Hansraj, va dir que "la crisi d'Ucraïna està tenint un efecte dòmino en els nens i nenes d'altres parts del món. Se'ns trenca el cor pels nens i nenes d'Ucraïna i no puc deixar de pensar en les conseqüències que es poden produir si aquest conflicte no s'atura immediatament”.

"Al Iemen, 8 milions de nens i nenes ja estan prop de la fam. Les famílies estan esgotades. S'han enfrontat a un horror darrere l'altre durant set anys de guerra. Temem que no siguin capaços de suportar un altre xoc, especialment perquè el blat és el principal ingredient que manté vius els seus fills i filles. Cap nen ni cap nena més ha de morir de gana", assenyala Hansraj.

Al Líban, fins al 80% de les importacions de blat provenen de Rússia i Ucraïna. Només es pot emmagatzemar blat per a un mes als molins existents, com a conseqüència de l'explosió de l’agost de 2020 al port de Beirut que va destruir les principals sitges de gra del país.

"Amb una inflació rècord i cada vegada més famílies lluitant per posar menjar a taula, l'escassetat d'aliments bàsics o les noves pujades de preus dels aliments agreujaran una situació ja desesperada”, indica Jennifer Moorehead, directora de Save the Children al Líban. "Fa només uns mesos, les famílies amb qui treballem ens explicaven com s'havien vist obligades a reduir la seva ingesta diària d'aliments a la meitat, ja que el preu dels aliments bàsics s'havia quadruplicat des de l'any anterior a causa de la crisi econòmica del país”, afegeix Moorehead. "No és exagerat dir que al Líban la supervivència dels nens i nenes penja d'un fil. El blat importat d'Ucraïna és un salvavides vital; tallar-lo portarà sens dubte les famílies libaneses a la vora de l'abisme".

També preocupa Síria, on la producció nacional de blat s'ha enfonsat després de gairebé 11 anys de conflicte, desplaçaments i crisi econòmica. El 2021, la producció total de blat del país era només una quarta part de la que es produïa abans de la guerra del 2011. Les zones sota el control del govern de Síria podrien veure's especialment afectades. El govern va intentar reforçar el subministrament de blat mitjançant importacions russes el 2021, però l'actual situació afectaria els 12 milions de persones -el 56% de la població del país- que ja pateix inseguretat alimentària.

Sonia Khush, directora de Save the Children a Síria, ha explicat que "mentre el món es bolca en una nova crisi, les necessitats dels nens i nenes sirians arriben a un nivell rècord. Una crisi alimentària mundial provocada per la situació a Ucraïna comporta noves amenaces a què aquests nens i nenes no poden fer front".

Save the Children demana el cessament immediat de la violència a Ucraïna, ja que és l'única manera de protegir els nens i nenes. El conflicte es produeix en un moment en què el món s’enfronta a la pitjor crisi de fam d’aquest segle, ja que el nombre de persones en risc de fam ha augmentat un 60% des d’abans de la pandèmia de la COVID-19. Actualment, s'estima que 45 milions de persones a 43 països estan en risc de fam davant dels 27 milions del 2019.

SAVE THE CHILDREN A UCRAÏNA

Save the Children opera a Ucraïna des del 2014 lliurant ajuda humanitària essencial als nens, nenes i les seves famílies. Això inclou suport en l'accés a l'educació, suport psicosocial, distribució de kits d'hivern i d'higiene i entrega de diners en efectiu a les famílies perquè puguin satisfer les necessitats bàsiques (aliments, lloguer i medicaments) o perquè puguin invertir en la creació de nous negocis.

Actualment, amb la crisi migratòria que està vivint Ucraïna, Save the Children està prestant ajuda a totes les famílies que fugen desesperades de la guerra a diferents fronteres, com a Romania. L'organització ofereix primers auxilis psicològics i cobreix les vostres necessitats lliurant aigua, menjar, kits d'hivern, kits d'higiene i fins i tot joguines. També treballa amb persones migrants i sol·licitants d'asil a cinc centres d'acollida de Romania.

Per més informació
Judit Saavedra – Comunicació 
683 651 782  
judit.saavedra@savethechildren.org