Ucraïna: Save the Children treballa a Romania per pal·liar l’angoixa de nens, nenes i mares que fugen del conflicte

Material per a mitjans de comunicació: https://bit.ly/3M8vWhW

Intervención en Rumanía

 

Bucarest, 28 de febrer de 2022- Save the Children està sent testimoni de la gran angoixa que milers de nens, nenes i mares ucraïnesos estan vivint després que les seves vides hagin estat destrossades degut a les operacions militars russes.

Els combats els han obligat a abandonar casa seva a la recerca de seguretat i refugi a països veïns, i ja són més de 500.000 persones desplaçades, segons l'ONU. Més de 67.000 ja han creuat a Romania, algunes viatjant a peu amb poques pertinences.

A mesura que continuen les temperatures extremes a la regió, els nens i nenes desplaçats s'han enfrontat a llargues nits i dies exposats a condicions brutals.

Els equips de Save the Children a Romania informen d’haver vist nens i nenes angoixats, així com mares amb alts nivells d'ansietat. Molts van deixar enrere els seus pares i esposos després que les autoritats ordenessin als homes ucraïnesos d'entre 18 i 60 anys que es quedessin i lluitessin.

“Estem molt preocupats pels nens i les nenes que fugen d'Ucraïna i per les seves famílies, més tenint en compte que ja han sobreviscut a vuit anys de conflicte. Estan arribant als nostres espais segurs fronterers amb gran angoixa”, assegura Gabriela Alexandrescu, directora general de Save the Children a Romania.
“Tot i que estem veient que les mares tenen una sensació d'alleujament perquè els seus fills i filles estan fora de perill i han trobat refugi, estan aterrides d'estar fent això soles. Amb els marits i els pares a Ucraïna, les mares són les que vetllen soles per la vida dels seus fills i filles”, afegeix.

Per part seva, Irina Saghoyan, directora d'Europa de l'Est de Save the Children, alerta sobre la magnitud d'aquesta crisi. “El que estem veient a Ucraïna podria convertir-se en l’emergència humanitària més gran d'Europa des del 2015, quan una afluència de persones refugiades va arribar a Europa fugint dels conflictes a l'Afganistan, l'Iraq i Síria. Més de 500.000 persones ja han fugit d'Ucraïna i tenim por que el nombre pugui créixer fins als 5 milions”, explica.

Save the Children és testimoni de com les necessitats humanitàries s'estan disparant a un ritme alarmant. “També estem experimentant unes temperatures molt fredes, per la qual cosa el desplaçament comporta un risc encara més gran. Aquests nens i nenes estan afrontant situacions que ningú a les seves edats hauria de viure. És vital que tots els nens i nenes que ingressen als països veïns, inclosa Romania, estiguin protegits i tinguin accés a aliments, aigua neta, refugi i suport per a la seva salut mental”, conclou Saghoyan.

A Romania, Save the Children treballa amb persones migrants i sol·licitants d'asil a cinc centres d'acollida. L'organització actualment està realitzant una avaluació de necessitats en quatre camps de refugiats al nord-est de Romania i s'està preparant per distribuir articles essencials, així com per establir espais on els nens i nenes tinguin un lloc segur per jugar, aprendre i suportar el dolor i la pèrdua.

Save the Children també està avaluant de manera urgent les necessitats a Polònia i Lituània. L'organització fa una crida als països veïns perquè brindin accés a l'asil, la protecció i l'assistència a totes les persones que fugen d'Ucraïna, independentment de la seva nacionalitat. També demana que els serveis per a la infància estiguin disponibles immediatament, inclosos llocs segurs per jugar i aprendre, suport per a la salut física i mental, informació adaptada a la seva edat i reunificació familiar.

Save the Children ha estat operant a Ucraïna des del 2014, lliurant ajuda humanitària essencial als nens, les nenes i les seves famílies. Això inclou donar suport a l'accés a l'educació, oferir suport psicosocial, distribuir kits d'hivern i kits d'higiene i atorgar ajudes en efectiu a les famílies perquè puguin satisfer necessitats bàsiques com aliments, lloguer i medicaments, així com perquè puguin invertir en nous negocis.