- Només un 20% de les famílies enquestades rep alguna prestació
- L’ONG proposa en un informe mesures per trencar amb la pobresa hereditària, com exigeix la Garantia Infantil Europea
Informe “La Garantia Infantil a examen”: aquí
Materials per mitjans: aquí
Barcelona, 1 de desembre de 2022. Hi ha nens i nenes a Catalunya que viuen en habitatges precaris on hi fa fred perquè no poden encendre la calefacció. D’altres gairebé no mengen verdures, carn o peix. Viuen en famílies amb baixos recursos econòmics que no reben el suport suficient dels poders públics per protegir els més petits, que haurien de ser els primers en rebre atenció.
Així ho revela un informe publicat avui per Save the Children que ha estudiat 242 famílies que acudeixen als seus programes a Catalunya, i que pertanyen a la població més vulnerable socialment i econòmicament. L’estudi aporta mesures clau per reduir la pobresa infantil, utilitzant eficaçment els fons europeus, l’anomenada Garantia Infantil Europea. Aquest mecanisme va ser adoptat a la UE el 2021 amb l’objectiu d’assegurar que nens, nenes i adolescents en risc de pobresa puguin accedir a serveis clau per al seu benestar de forma gratuïta o molt assequible.
Perfil de les famílies analitzades: baixos ingressos i poques ajudes
La meitat (47%) dels menors resideixen en famílies que sobreviuen amb uns ingressos mitjans mensuals inferiors a 1.000 €; un 6% sobreviu amb menys de 300 euros al mes i un 4% no té cap tipus d’ingrés.
La major part dels progenitors tenen dificultats per inserir-se en el mercat laboral. Així, la taxa de desocupació afecta al 36%. Tot i això, només un 20% d’aquestes famílies reben la Renda Garantida de Ciutadania o l’Ingrés Mínim Vital (del 40% que ho van sol·licitar). “Això significa que aquestes prestacions no arriben a totes les llars que ho necessiten i ens alerta, també, que les famílies s’enfronten a obstacles específics que no els permet accedir a ajuts tot i tenir-ne el dret”, assegura Antoni Pérez, director de Save the Children Catalunya.
Per aquest motiu, Save the Children demana reformular la RGC creant un complement a la criança per a les famílies més vulnerables, canviant els criteris d’accés i pujant els llindars d’ingressos perquè més famílies la puguin sol·licitar. Aquesta aportació de 100 € permetria complementar el suplement per a la criança de l’IMV i, així, oferir a les famílies una prestació més adaptada a la realitat catalana, on el cost de la criança és més elevat.
Baixos ingressos, mala salut
Tot i que una bona alimentació és bàsica per créixer saludablement, el 53% dels nens i nenes de l’estudi no menja ni la fruita ni la verdura necessària i 1 de cada 3 (29%) no arriba al consum recomanat de proteïnes. A vegades, aquestes deficiències porten a problemes d’excés de pes, com és el cas d’un 45% dels infants de les famílies enquestades.
Per a ells, el menjador escolar és essencial ja que els garanteix un àpat saludable al dia que d’una altra manera no el tindrien assegurat. En aquest sentit, 7 de cada 10 nens, nenes i adolescents utilitzen els serveis de menjador escolar, i la majoria de manera totalment gratuïta. El cicle educatiu suposa un factor limitant clau per gaudir del servei: només el 52 % dels adolescents que cursen l’ESO accedeixen al menjador escolar, xifra que arriba al 95 % dels infants que estudien Educació Primària i al 90 % d'Educació Infantil.
Habitatges precaris i sense escalfar
Per a moltes famílies, i especialment per a les que es troben en situació de vulnerabilitat, sufragar el cost d'un habitatge digne suposa un sobreesforç econòmic que actua com a factor d'exclusió social. De mitjana, les famílies ateses per l’ONG a Catalunya dediquen la meitat de la seva renda (49%) a pagar l’habitatge on viuen. Entre les més empobrides, l’esforç arriba fins al 64%. A més, un 7% resideix en habitatges ocupats il·legalment —la dada més preocupant de tots els territoris analitzats arreu de l’Estat.
Les condicions de les cases perjudiquen la salut dels més petits, ja que un 41% de les famílies viuen en habitatges afectats per humitats o goteres, excés de sorolls o escassetat de llum natural. En el 42% de les llars no es pot encendre la calefacció quasi mai perquè no es pot assumir la factura de l’energia.
Davant d’aquesta situació, Save the Children recomana crear un complement per motiu d’habitatge, prenent com a exemple la renda basca, destinada a les famílies amb fills o filles a càrrec beneficiàries de l’RGC. Relacionar aquest ajut amb la necessitat de ser sol·licitant del lloguer social i, així, poder actualitzar les necessitats de lloguer social existents. Així mateix, cal augmentar el parc públic d’habitatge social —actualment de l’1,5 %— per aconseguir la mitjana europea, situada en el 15 %, amb l’objectiu de reduir la sobrecàrrega de les despeses d’habitatge que pateixen les famílies a Catalunya . Les famílies amb fills han de ser prioritàries.
L’educació com a eina integradora
El 80% dels nens i nenes de 0 a 6 anys de les famílies enquestades assisteixen a l’etapa educativa infantil, el segon territori arreu de l’Estat amb la ràdio més elevada. No obstant això, si mirem els més petits (0 a 3 anys), la meitat no va a l’escola bressol.
Durant l’educació obligatòria, només el 47% dels estudiants de les famílies analitzades pot permetre’s activitats extraescolars, que enriquirien el seu aprenentatge. Fins i tot després de la pandèmia, amb mesos de classes en remot, el 38 % dels nens, nenes i adolescents no tenen accés a un dispositiu digital i a una connexió a internet adequada.
Un dels serveis contemplats a la Garantia Infantil és l’accés gratuït i universal al cicle educatiu dels 0 als 3 anys. Aquesta mesura és clau per a les famílies, ja que les despeses en conciliació són molt altes i no tots els serveis són adequats en aquesta etapa vital tan delicada i que necessita una atenció molt especial. Save the Children recomana que el model que se segueixi a Catalunya en la implementació del nou P2 sigui el model de les cases de la petita infància, centres integrals i integrats que, a més de l’escola bressol, ofereixen a les famílies altres serveis molt importants en la criança com la salut maternoinfantil, els espais d’oci familiar o els serveis socials.
“Tenint en compte que 1 de cada 3 infants a Catalunya (28,6%) viu en situació de vulnerabilitat, és essencial que la lluita contra la pobresa infantil estigui al centre de la política del Govern. L’últim any hem vist com les transferències socials que s’han implementat han marcat un punt d’inflexió en la reducció de la taxa de pobresa tot i que, malauradament, la reducció de la pobresa infantil és la menys notòria", explica Pérez.
L’ONG demana constituir un comissionat o una agència que articuli una estratègia integral, i les diferents mesures que la componen, i que sigui estable en el temps. Una estratègia que ha de comptar amb un pressupost ambiciós, a l’altura de la problemàtica i amb una avaluació periòdica.
A més, a més, cal que s’incrementi el percentatge del producte interior brut que Catalunya destina a les prestacions socials d’infància i família fins al 2,4 % de la mitjana europea.
‘Números que toquen’
Davant d’aquestes xifres, l’ONG llança avui també una campanya sota el títol “Números que toquen”, amb la col·laboració del col·legi públic San Ildefonso de Madrid. Tenint en compte que és complicat posar rostre a la pobresa infantil, Save the Children ha optat per cantar els números que toquen ja a massa nens i nenes; números que haurien de tocar a tota la societat, perquè és un problema estructural. Amb aquesta campanya, l’ONG esperar despertar consciències i mobilitzar la societat perquè exigeixi solucions davant uns dels problemes més greus que hi ha arreu de l’Estat, que ha de tractar-se com una prioritat política.
Per a més informació:
Mireia Recasens: 683 651 782
mireia.recasens@savethechildren.org