L’objectiu del programa formatiu STEPS és proporcionar una formació basada en l’evidència per als professionals que atenen infants víctimes d’abús sexual.
Barcelona, 24 d’octubre de 2022- 1246 professionals han participat en les formacions que Save the Children conjuntament amb la Universitat de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu han posat en marxa a Catalunya per a aquells perfils que treballen directament o indirectament amb infants víctimes d’abús sexual.
STEPS és un projecte europeu de formacions en el model Barnahus finançat pel Programa Ciutadans, Igualtat, Drets i Valors de la Comissió Europea, que es va iniciar l’any 2019 i ha finalitzat avui amb l’última activitat formativa. En un inici havia de fer-se de manera presencial, però amb la pandèmia de la COVID-19 es va redissenyar passant a ser un format híbrid: d’una banda, consta d’una formació bàsica online, en la qual hi han participat 1170 persones de diversos perfils, com ara professionals de serveis socials, policia i professionals de l’àmbit judicial i de la salut. En aquesta part de la formació s’han tractat temes com la victimització sexual infantil, la victimització secundària i el model Barnahus, conegut també com “La casa dels infants”.
D’altra banda, STEPS compta amb una formació específica presencial dirigida a perfils de professionals que treballen de manera directa amb infants víctimes d’abús sexual. Precisament, aquesta formació presencial, que ha comptat amb la participació de 76 persones, va iniciar-se la setmana passada i ha finalitzat avui amb un exercici pràctic de simulació. En aquestes sessions s’han tractat temes com l’entrevista forense, la intervenció psicològica basada en l’evidència i l’avaluació mèdica davant sospita d’abús sexual infantil. A la pàgina web d’STEPS es pot consultar més informació sobre el projecte i les formacions.
Emilie Rivas, responsable de polítiques d’infància de Save the Children Catalunya, explica: “El projecte STEPS està pensat com un programa formatiu per a futurs professionals del model Barnahus. Actualment a Catalunya hi ha una ‘Casa dels infants’ a Tarragona que funciona com a prova pilot, però tenint en compte que properament se n’implementaran 13 més al territori, aquestes formacions son de moltíssima utilitat”. I afegeix: “És imprescindible que totes les persones que tenen contacte directe o indirecte amb infants víctimes d’abús sexual tinguin aquests coneixements i habilitats professionals”.
El Govern de la Generalitat ha mostrat el seu compromís d’implementar el model Barnahus a Catalunya. El passat mes de juliol va presentar l’Estratègia Barnahus per l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència, que té com a objectius la prevenció, la detecció precoç, l’atenció i la recuperació dels infants i adolescents víctimes d’abusos sexuals mitjançant una actuació i una intervenció coordinades i eficaces dels diferents departaments de la Generalitat.
Acte de simulació
Una part important d’aquestes formacions és la metodologia innovadora que s’utilitza. L’activitat final de simulació, que ha tingut lloc avui de 10h a 13h a l’Hospital Sant Joan de Déu, a Barcelona, n’és un bon exemple. La formació STEPS té com a objectiu principal desenvolupar competències específiques i habilitats personals en aquests professionals que treballen amb nens, nenes i adolescents que poden haver patit abús sexual. Així, amb tècniques i protocols basats en l’evidència, s’incorpora aquest exercici de simulació per tal que aquests professionals puguin adquirir habilitats per desenvolupar la seva feina correctament en el moment de treballar amb l’infant.
Formadors i formadores internacionals
El projecte STEPS és una iniciativa que s’ha implementat com a prova pilot a Catalunya de la mà de Save the Children, juntament amb l’Hospital Sant Joan de Déu i la Universitat de Barcelona, i amb la col·laboració del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada que ha cedit espais per a la formació. Ha comptat amb l’experiència de formadors i formadores expertes en aquests tipus d’intervencions dirigides a la infància, tant internacionals com locals. Entre aquestes professionals hi ha Paola Cardenas, psicòloga clínica especialitzada en el model Barnahus a Islàndia: “El programa formatiu STEPS està basat en els estàndards de qualitat del model internacional Barnahus, que aposta fermament per la formació dels professionals, peça clau perquè no hi hagi una victimització secundària de l’infant que ha patit abús sexual”. El model Barnahus posa l’infant en el centre de tot el procés per tal d’atendre’l i protegir-lo, des de la detecció de la violència fins a la recuperació, i ho fa a través dels ulls de l’infant.
Sobre el model Barnahus
El model islandès Barnahus o “Casa dels infants”, un espai amigable per a la infància en el qual es troben integrats, i sota el mateix sostre, els serveis socials, sanitaris, educatius, policials i judicials per, de manera coordinada i integrada, atendre els nens i les nenes víctimes de violència sexual.
Actualment hi ha una exposició oberta al públic sobre el projecte formatiu STEPS i el model Barnahus al Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, que es pot visitar fins el dia 17 de novembre en l’horari de 9h a 18h.
Sobre Save the Children
Save the Children és l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa més de 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països.
Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén, a més, la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats.
Per més informació:
Judit Saavedra, comunicació
660 75 39 82 | judit.saavedra@savethechildren.org