Melilla: Save the Children demana que no es discrimini els nens i nenes migrants pel seu origen

L'organització condemna la violència exercida contra les persones que van saltar la tanca a Melilla, sol·licita un protocol per identificar els menors d'edat i les seves necessitats i que no es produeixin devolucions en calent. 

Melilla/Madrid, 9 de març de 2022. Davant del nou intent de salt a la tanca de persones migrants a Melilla, Save the Children demana que no es produeixin devolucions en calent, que s'adoptin protocols per a la detecció de la infància i no es discrimini cap nen o nena, incloent-hi els que fugen de la violència i dels conflictes, pel seu país d'origen. “Ara mateix, el món està mirant la terrible guerra d'Ucraïna i la Unió Europea està obrint les portes a totes aquestes persones, inclosos els nens i les nenes, perquè puguin ser acollits com es mereixen. En canvi, al sud d'Europa seguim tancant les portes als milers de nens i nenes que fugen de conflictes com els del Sudan del Sud o Mali i també necessiten protecció”, diu Catalina Perazzo, directora de Polítiques d'Infància i Sensibilització de Save the Children. 

L'organització es mostra preocupada per les imatges i vídeos publicats, que reflecteixen la violència exercida durant les actuacions a frontera, del passat 2 de març. "Demanem que les operacions a la frontera es facin amb ple respecte als drets humans, amb un protocol d'identificació de les persones que necessitin especial protecció i en particular dels nens i nenes migrants i refugiats", detalla Perazzo. 

Save the Children explica que aquest procés d'identificació de vulnerabilitats, que és urgent crear, servirà per valorar cada cas de manera independent i conèixer en quines circumstàncies es troba el menor. "Hem de tenir en compte que després del darrer salt, 40 menors han estat derivats a centres d'acollida de menors, però creiem que més nens van creuar i no han estat identificats o s'han quedat en situació de carrer", explica Perazzo. 

Molts d'aquests nens, que procedeixen de diferents països en conflicte, busquen assolir Europa per aconseguir protecció. "Els menors que deixen els països d'origen fugen de guerres i conflictes, d’altres són perseguits per la seva orientació sexual i explotats laboralment". 

A Melilla, l'organització atén famílies amb nens i nenes a l'espai amigable per a la infància de què disposa a la frontera de Beni Enzar. A més, treballa amb nens, nenes i adolescents dins dels centres de protecció i amb aquells que es troben en situació de carrer. A més a més, l'ONG desenvolupa diversos programes de suport psicosocial i de Transició a la Vida Adulta per a menors residents als centres de protecció Fuerte la Purísima i Gota de Leche. El seu objectiu és donar suport a aquests menors, promoure'n la inclusió i preparar-los per a la propera etapa d'emancipació un cop compleixin la majoria d'edat. 

Sobre Save the Children 

Save the Children es l’organització líder en la defensa dels drets de la infància a tot el món. Treballa des de fa 100 anys per assegurar que tots els nens i nenes sobreviuen, aprenen i estan protegits. Actualment l’organització opera en més de 120 països.  

Arreu de l’Estat, Save the Children treballa en programes d’acció socioeducativa pels infants més vulnerables, centrats en la infància en situació de risc de pobresa o exclusió social. L’organització atén a més la infància migrant i està centrada en protegir els menors davant la violència. Save the Children vol que tots els nens i nenes, independentment de la seva condició o país d’origen, puguin gaudir plenament dels seus drets i assolir el màxim de les seves capacitats. 

Per a més informació: 
Judit Saavedra – Comunicació 
683 651 782  
judit.saavedra@savethechildren.org